DEBATT

Ukrainske flyktninger:

Grunn til uro

Som representanter for norske barneleger er vi svært bekymret for ukrainske barns levekår og helsesituasjon.

TRENGER HJELP: Regjeringen har foreløpig gått ut med at Norge skal ta imot 35 000 ukrainske flykninger i 2022. Vi vet at en stor andel av flyktningene vil være barn der flere vil trenge medisinsk hjelp, skriver kronikkforfatteren. Her fra mottakssenteret på Råde. Foto: Javad Parsa / NTB
TRENGER HJELP: Regjeringen har foreløpig gått ut med at Norge skal ta imot 35 000 ukrainske flykninger i 2022. Vi vet at en stor andel av flyktningene vil være barn der flere vil trenge medisinsk hjelp, skriver kronikkforfatteren. Her fra mottakssenteret på Råde. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

FNs Barnekonvensjon fra 1989 fastslår at alle barn skal ha like rettigheter uansett kjønn, identitet, rase, hudfarge, språk, religion, nasjonalitet, politisk syn, sosial opprinnelse eller funksjonshemning.

Barnets beste skal komme først, i alle situasjoner, overalt. I ei tid da et stort antall svært sårbare ukrainske barn ankommer Norge har vi alle et ansvar for å etterleve dette prinsippet.

Ifølge UNICEF er nå ca. 4,3 millioner barn drevet på flukt i Ukraina, dette tilsvarer mer enn halvparten av Ukrainas barnepopulasjon. Av disse har omtrent halvparten flyktet til andre land, mens de resterende er internt fordrevet i hjemlandet. Mange barn er drept eller skadet som følge av krigshandlingene.

Grunnleggende helsetjenester innad i Ukraina er i ferd med å stoppe opp. Mange barn får ikke nok mat, og syke barn mangler tilgang til nødvendige medisiner og helsehjelp. Sykehus har blitt bombet, og det er gjort skade på over 500 skoler og utdanningsinstitusjoner. Rundt 100 000 barn i Ukraina bodde før krigen på barnehjem - en stor del av disse er nå på flukt.

Som representanter for norske barneleger er vi svært bekymret for ukrainske barns levekår og helsesituasjon. Barnevaksinasjonsprogrammet i Ukraina har fra tidligere hatt lav dekningsgrad, og er nå i ferd med å stoppe helt opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer