DEBATT

Gullbarbie til Sophie Elise

Gullbarbie avler negativitet

Hva slags forbilde er Press – Redd Barna Ungdom for barn og unge når de henger ut andre? Det har jeg, med flere, spurt oss selv om de siste dagene.

VERSTING: - I år var det aktøren Sophie Elise AS de unge stemte fram, og Press - Redd Barna Ungdom valgte å henge ut offentlig som årets versting. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VERSTING: - I år var det aktøren Sophie Elise AS de unge stemte fram, og Press - Redd Barna Ungdom valgte å henge ut offentlig som årets versting. . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ville en lærer i en barneskoleklasse fått aksept for å be elevene stemme på den verste eleven i klassen, og henge ut denne personen årlig på tavla, eller på sosiale medier? Jeg vil mene at svaret på dette er åpenbart, nei.

Tvert imot vil jeg påstå at det hovedsakelig er, og bør, være et mål å fokusere på de positive aspektene i læring og i samspillet mellom mennesker. På hva slags atferd man ønsker mer av, og hva som er gunstig å strekke seg etter, og hvor de gode løsningene er når man møter på utfordringer.

Derfor har jeg den siste uka gått i dialog med Press – Redd Barna Ungdom for å få svar på hva deres intensjon og mål med verstingprisen de har delt ut i 11 år (!), Gullbarbie, er? På nettsida til prisutdelerne står det at «prisen går til den medie- og reklameaktøren som bruker ensidige skjønnhetsidealer, gamle kjønnsroller og unødvendig seksualisering for å selge deg noe. Det er urettferdig at noen tjener penger på at ungdom får dårlig psykisk helse!» I tillegg legges det til på nettsida at de, Press – Redd Barna Ungdom, kjemper for barn og unges rettigheter.

Med andre ord har vi en offentlig aktør og en ungdomsorganisasjon som ønsker å hjelpe barn og unge, og som har valgt en offentlig kampanje hvor over 14 000 barn og unge i år har stemt på hvem de synes er verst i bransjen. Sagt på en annen måte, Press har som læreren i klassen i over et tiår årlig gått ut og fått mange tusen barn i Norge til å fokusere på, og bruke tiden sin til, å lete opp hvem som er syndebukkene og verstingene, og som skal henges ut foran hele klassen. I år var det aktøren Sophie Elise AS de unge stemte fram, og Press – Redd Barna Ungdom valgte å henge ut offentlig som «årets versting».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer