DEBATT

Overgrep

Gutta, dette er ikke kult

Snakk med sønnen din til du vet han forstår – så bidrar dere til færre voldtekter og han slipper å skamme seg om ti år.

BEKLAGER INDERLIG: Jeg angrer på at jeg i min egen russetid var med på å lage en russelåt som spøkte med voldtekt. Det skulle gå ti år før jeg plutselig husket sangen. Da gikk det opp for meg at jeg hadde vært del av en ukultur, skriver innsenderen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKLAGER INDERLIG: Jeg angrer på at jeg i min egen russetid var med på å lage en russelåt som spøkte med voldtekt. Det skulle gå ti år før jeg plutselig husket sangen. Da gikk det opp for meg at jeg hadde vært del av en ukultur, skriver innsenderen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En av ti kvinner har blitt voldtatt, halvparten av dem er jenter under 18 år. Selv om voldtekt av menn også skjer, er det ti ganger så sannsynlig at voldtektsofferet i klassen til sønnen din er ei jente. Sønnen din mener nok at voldtekt er forferdelig, men vet han at han kan bidra til å forhindre overgrep? Og vet du, som mor eller far, hvordan du kan være en del av løsningen?

Jenter blir kalt «billige» og «horer» på ungdomsskolen. Språk former holdninger og videre vet vi at holdninger fører til handlinger. Språket som blir brukt fleipete i guttegjengen, øker derfor sannsynligheten for at en av jentene i klassen blir voldtatt. Språket til din sønn er viktig! Det er så viktig at det ikke er nok at det snakkes om det på skolen. Du har nøkkelen til hvordan din sønn kan forhindre voldtekter.

Selv angrer jeg på at jeg i min egen russetid var med på å lage en russelåt som spøkte med voldtekt. Jeg burde vært han som hevet stemmen og sa «Gutta, dette er ikke kult». Faktum er at jeg var med å spre en språkbruk som økte sannsynligheten for voldtekt. Jeg forstod ikke at en grense var krysset, det beklager jeg inderlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer