LEDER

Gutta med nervegift og batong

Den voldelige og utilslørte maktbruken i Russland og Hviterussland viser at det har oppstått sprekkdannelser i maktens bastion.

KOORDINERT: Russland president Vladimir Putin med Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko under en hockeykamp i Sochi i februar 2019. Foto: Sergei Chirikov / REUTERS / NTB Scanpix
KOORDINERT: Russland president Vladimir Putin med Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko under en hockeykamp i Sochi i februar 2019. Foto: Sergei Chirikov / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er voldelige tider øst i Europa. I Hviterussland bruker president Aleksandr Lukasjenko batongen mot et folk som slåss for demokrati. I Russland er bruken av nervegift blitt en slags signatur på Vladimir Putins autoritære regime. Denne råskapen er ikke er uttrykk for styrke. Tvert imot skyldes den redsel for at folket skal reise seg i protest mot undertrykking, korrupsjon og løgnaktige medier. Lukasjenko har gått tom for politiske triks og hule løfter. I Russland stagnerer økonomien og fornyelse og utvikling har stanset helt opp. Putin og Russlands nye eiere - oligarkene - holder landet i et jerngrep.

På et sykehus i Berlin kjemper den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj mot virkningen av den militære nervegiften novitsjok. Dette er den samme giften som ble brukt mot dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury i England for to år siden. Det attentatet ble utført av to offiserer i den russiske militære etterretningstjenesten GRU. Onsdag sa Tysklands regjering at det foreligger «utvetydige bevis» for at Navalnyj ble forgiftet. Statsminister Angela Merkel har uttalt at dette er «veldig seriøse spørsmål som bare russiske myndigheter kan og må svare på». NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier det haster med at «Russland gjennomfører en fullstendig og åpen etterforskning».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer