KOMMENTARER

Kongelig bursdag

Ha det bra!

For hver bursdag som feires går det stadig nærmere slutten. Selv ikke kongehuset kan unngå det.

VINKER FARVEL: Prinsesse Ingrid Alexandra og kong Harald bør vinke farvel til arvelige privilegier. Foto: Shutterstock / NTB
VINKER FARVEL: Prinsesse Ingrid Alexandra og kong Harald bør vinke farvel til arvelige privilegier. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er jammen mye å feire i kongefamilien om dagen.

Heksa og prinsessen Märtha Louise har forlovet seg med sjamanen og reptilen Durek Verrett. Det høres nesten ut som de er sendt gjennom et klesskap fra Narnia.

Ikke minst kan prinsesse Ingrid Alexandra endelig blåse ut 18 lys på bursdagskaka når hun holder to-dagers kalas for å feire sin myndighetsdag.

Forhåpentligvis blåser det snart en vind av forandring over kongeriket Norge også.

PROBLEMATISK: Politisk kommentator i Dagbladet, Sondre Hansmark, forklarer hvorfor han mener at feiringen av prinsesse Ingrid Alexandra sin 18-årsdag er problematisk. Video: Dagbladet TV Vis mer

Det er på ingen måte en vanlig tenåringsbursdag som feires i disse dager. I dag blir det kongelig gallamiddag på slottet. I går feiret Prinsessen med entourage ved å stenge ned Oslos hovedbibliotek for allmennheten.

Som vi har skrevet om tidligere er det en tonedøv måte å feire bursdag på, og som de hovedtillitsvalgte ved Deichman skriver i et innlegg her i avisa:

– Det er flaut at det flotteste bygget i byen, hvis viktigste funksjon er å være tilgjengelig for alle, blir omgjort til et lukket selskapslokale for fiffen.

Denne festen skaper reaksjoner fordi det legemliggjør hva monarki egentlig handler om: at de aller fleste av oss aldri kommer inn i det kongelige selskap. Det som er, og burde være, et offentlig rom er nå hermetisk lukket for allmuen.

Selv om prinsessen åpenbart er svært populær, rettferdiggjør ikke det eksistensen av styreform som i seg selv er udemokratisk.

Men tida jobber mot Ingrid Alexandra og de andre kongelige. For 200 år siden var Europa nesten utelukkende styrt av monarker. Nå er det tolv land igjen på kontinentet som har en eller annen form for monarki. Det er i hvert fall ingen land ved sine fulle fem som går fra republikk til monarki.

Det er to overordnede begrunnelser for hvorfor det kongelige sirkuset må bort.

For det første handler det om det reint prinsipielle. Styreformen vår baserer seg på arvelighet og tanken om at én familie er bedre skikket til å styre enn andre.

Grunnloven vår bør reflektere noen av de verdiene vi holder kjærest, slik som likhet for loven og tros-, tanke- og ytringsfrihet. Men den er i stor grad svøpt i et arkaisk språk hvor Gud og konge er helt sentrale. Det er nasjonens grunnlovfestede «Forskjells-Norge».

For det andre handler det om det praktiske. Det er ganske risikabelt å satse på at det beste egnede statsoverhodet befinner seg i arverekken til det nordtyske fyrstehuset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Ja, da må vi også snakke om sjamanen. Man kan trøste seg med at han er langt unna å sitte på kongetronen. Både kronprinsparet, prinsesse Ingrid Alexandra, og prins Sverre Magnus er før ham i køen.

Men Märtha Louise er eldstefødte, og i dag kan vi si at det rett og slett var skikkelig flaks at hun aldri ble kronprinsesse. Da kunne vi hatt Narnia-paret som landets statsoverhoder, med en dronning som tror på engler og en konge som best kan beskrives som en kvakksalver. Sikkert bra for de av oss som vil ha en annen styreform, men det er ikke alltid målet helliger middelet.

Ikke minst er det en unødvendig dyr ordning. Mange reagerer på at stortingslønnen nå vil bikke én million kroner i året. Bare vent til de får høre om at konge- og kronprinsparet til sammen tjener rett i underkant av 25 millioner kroner.

Med en slik lønn skulle man trodd at de klarte å dekke bursdagsfesten til Ingrid Alexandra selv. Men nei da. Regjeringen blar opp nærmere fire millioner kroner for bibliotekfesten.

Vanligvis er det et dårlig tegn hvis det går kort tid mellom 18-årsdag og slutten på yrkeskarrieren. For Ingrid Alexandra bør det ikke gå for lang tid.

På et tidspunkt er det ikke mulig å unngå lenger. Den norske statsformen må vinke farvel til arvelige privilegier. Jeg har ikke tatt stilling til om hun hadde fått min stemme ennå, men det er mulig det bor en god presidentkandidat i Ingrid Alexandra.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer