KOMMENTARER

Kongelig bursdag

Ha det bra!

For hver bursdag som feires går det stadig nærmere slutten. Selv ikke kongehuset kan unngå det.

VINKER FARVEL: Prinsesse Ingrid Alexandra og kong Harald bør vinke farvel til arvelige privilegier. Foto: Shutterstock / NTB
VINKER FARVEL: Prinsesse Ingrid Alexandra og kong Harald bør vinke farvel til arvelige privilegier. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er jammen mye å feire i kongefamilien om dagen.

Heksa og prinsessen Märtha Louise har forlovet seg med sjamanen og reptilen Durek Verrett. Det høres nesten ut som de er sendt gjennom et klesskap fra Narnia.

Ikke minst kan prinsesse Ingrid Alexandra endelig blåse ut 18 lys på bursdagskaka når hun holder to-dagers kalas for å feire sin myndighetsdag.

Forhåpentligvis blåser det snart en vind av forandring over kongeriket Norge også.

Det er på ingen måte en vanlig tenåringsbursdag som feires i disse dager. I dag blir det kongelig gallamiddag på slottet. I går feiret Prinsessen med entourage ved å stenge ned Oslos hovedbibliotek for allmennheten.

Som vi har skrevet om tidligere er det en tonedøv måte å feire bursdag på, og som de hovedtillitsvalgte ved Deichman skriver i et innlegg her i avisa:

– Det er flaut at det flotteste bygget i byen, hvis viktigste funksjon er å være tilgjengelig for alle, blir omgjort til et lukket selskapslokale for fiffen.

Denne festen skaper reaksjoner fordi det legemliggjør hva monarki egentlig handler om: at de aller fleste av oss aldri kommer inn i det kongelige selskap. Det som er, og burde være, et offentlig rom er nå hermetisk lukket for allmuen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer