Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Hagen rir igjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gårsdagens brudd i forhandlingene mellom regjeringspartiene og Frp om neste års budsjett kom ikke overraskende. Finanskomiteens leder, Siv Jensen, har fra første møte sukket høylytt og kommunisert for all verden at hun ikke er fornøyd med smuler. Frp har lagt fram ei omfattende kravliste på mange milliarder kroner. I det ligger det klare forventninger om en viss uttelling, men også en erklært mulighet for brudd.
  • Bruddet er ikke definitivt. Det skjer på forhandlingenes laveste nivå, og inntreffer da finanspolitikerne er gått tomme for fullmakter. Nå vil budsjettforhandlingene løftes opp til de parlamentariske lederne, som vil vurdere om det er grunnlag for å komme videre, eller om det er umulig å komme fram til enighet. Til sjuende og sist er det regjeringens toppfigurer Kjell Magne Bondevik og Per-Kristian Foss og Frp-formann Carl I. Hagen som avgjør forhandlingenes videre gang.
  • Carl I. Hagen har allerede satt prislappen på et forlik til rundt 6 milliarder kroner. Det er svært kostbart for en regjering som ikke ønsker å bruke mer oljepenger og dermed ødelegge muligheten for lavere rente. Skal Frp få gjennomslag for å flytte på et slikt beløp, må det kuttes brutalt i mange offentlige goder. Det vil være smertelig for KrF.
  • Klarer ikke partene å bli enige i løpet av ei uke, vil Stortingets finanskomité levere en innstilling som ikke avtegner flertall for noe budsjettforslag. Teoretisk sett kan Carl I. Hagen drive nervekrig helt fram til Stortinget skal behandle budsjettet i plenum like før jul. Med all oppmerksomhet rettet mot seg kan han da velge å stemme subsidiært for regjeringens budsjett og dermed berge regjeringens liv. Men han kan også unnlate å stemme på andre budsjetter enn sitt eget. Da oppstår en ny og kriseliknende situasjon som vil skape ny dramatikk.
  • Spørsmålet er om Hagen er tjent med et vedvarende krisespill. De fleste har forstått at regjeringen lever på hans nåde. Hagens politiske mål er dessuten å bli tatt på alvor som en ansvarlig samarbeidspartner. Derfor bør han senke prislappen og ta til takke med det han får i denne omgang.
Hele Norges coronakart