KOMMENTARER

Haha, lykke til

Det er bedre å pensjonere James Bond enn å oppdatere ham.

STEREOTYP: James Bond blir ikke politisk korrekt uansett hva slags språk man gir ham. De nå inntil 70 år gamle bøkene handler tross alt om en alfahann som langt på vei personifiserer alle de stereotypene man kan forestille seg om en hvit, mannlig agent under den kalde krigen. Bildet viser Roger Moore som James Bond, i «A time to kill». Foto: Moviestore/REX/NTB
STEREOTYP: James Bond blir ikke politisk korrekt uansett hva slags språk man gir ham. De nå inntil 70 år gamle bøkene handler tross alt om en alfahann som langt på vei personifiserer alle de stereotypene man kan forestille seg om en hvit, mannlig agent under den kalde krigen. Bildet viser Roger Moore som James Bond, i «A time to kill». Foto: Moviestore/REX/NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kulturkrigerne har gode tider. Den siste tida har en idiotisk uttalelse fra Nasjonalmuseets Stina Högkvist ført til massehysterisk begeistring for Christian Krohgs bilde «Leiv Eiriksson oppdager Amerika», Netflix-forsøket på å ufarliggjøre Roald Dahls bøker har vekket berettiget hoderisting og raseri- og transdebatten er blitt tiltakende deprimerende. Mandag slår norske aviser fra Sunnmørsposten til Dagbladet opp at nå skal også James Bond-bøkene endres, i tråd med en serie forslag fra såkalte sensitivitetslesere i forbindelse med en nyutgivelse. Bøkene skal renses for krenkende språk, blant annet i omtale av etnisiteter. Å fjerne ord som «neger», som den gang bøkene ble skrevet kunne passere som nøytralt og i dag oppfattes som åpenbart nedsettende er helt fint. Men også i denne redigeringen er noen av endringene parodiske.

I en av bøkene er Bond på en strippeklubb i New York. I originalutgaven beskrives dette på følgende treffende måte: «Bond kunne høre publikum pese og grynte som griser ved trauet.» I den nye versjonen er setningen endret til «Bond kunne føle den elektriske stemningen i rommet».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer