KOMMENTARER

Resett legges ned:

Halleluja!

Et mørkt pressekapittel er over. Ytre høyre-nettstedet Resett legges ned. Erstatterne står i kø.

DA VAR DET OVER: Tidligere Resett-redaktør Helge Lurås må se sitt eget prosjekt legges ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
DA VAR DET OVER: Tidligere Resett-redaktør Helge Lurås må se sitt eget prosjekt legges ned. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Resett.no legges ned. Endelig.

Å kalle den kontroversielle nettsida ei avis blir en gigantisk overdrivelse – det var mer en kampanjeblogg for ytre høyre.

Bloggen fikk aldri innpasset den av og til ønsket blant de tradisjonelle mediene, eller «mainstream media» som det ofte heter der i gården. Tidligere redaktør Helge Lurås søkte ved flere anledninger om å bli medlem av Redaktørforeningen og Presseforbundet, men det ble aldri noe av.

Likevel har bloggen forsøkt å leve på å være i krass opposisjon til de tradisjonelle mediene. Det har vært hele forretningsmodellen. For øvrig en modell som ikke har fungert så altfor godt. Bloggen har gått med underskudd i årevis og vært helt avhengig av rike onkler for å klare seg. Kall det en slags ytre høyre-idealisme.

Den såkalte redaksjonen på bloggen har forsøkt å dyrke en såkalt journalistikk som skal være et alternativ til de tradisjonelle mediene, og skrive om det andre medier ofte ikke gjør. Det kan jo høres forlokkende ut, men bidragene til journalistikken og folkeopplysningen har vært få.

Foruten å bare publisere generiske artikler fra Norsk Telegrambyrå, har det vært lite god og grundig journalistikk å spore.

Resetts domene har derimot vært andre steder. Faktisk.no har omtalt at både Resett og Document i 2020 var større enn Aftenposten på sosiale medier. Det deles og likes i hopetall. Det skapes sterke reaksjoner. Det var vært oksygenet for de kontroversielle nettstedene.

Faktisk.no har også vist hvordan Resett henter store deler av leserne sine fra innvandringsfiendtlige og rasistiske grupper på Facebook, herunder støttegrupper for Donald Trump og opptil flere anti-islamgrupper.

Sammen med de to andre bloggene i ytre høyre-triangelet, Document og HRS, har Resett derimot forsøkt å dra journalistikken ned i søla.

I en rapport fra nyhetstjenesten Reuters er det Document og Resett som har lavest tillit blant innbyggerne i Norge. Vi kan også legge til grunn at de som har tillit til de to, har det i veldig, veldig stor grad.

Enten det er gjennom publisering av rasistiske tekster, eller å regelrett hoppe over presseetiske hensyn der tradisjonelle medier har måttet ta det.

Pressen må forholde seg til Vær varsom-plakaten. Det gjør vi fordi vi skal beskytte sårbare mennesker, sørge for god kildebruk og gi leserne våre balanserte framstillinger.

Resett har sjelden gjort noen av delene. Bloggen har tvert imot forsøkt å nøre opp under et hat mot innvandrere og tradisjonelle medier. Det er en grunn til at tradisjonelle medier gjerne bruker tid før vi omtaler noe. Det er fordi fakta skal sjekkes, kontrolleres, balanseres og verifiseres.

Disse krasse karakteristikkene har jeg ikke bare sugd fra eget bryst. De har kommet fra innsida av Resett, hvor sentrale medarbeidere for lengst har begynt på et oppgjør med seg selv – og nettstedet.

Resetts tidligere redaksjonssjef, Lars Akerhaug, har fortalt etter han sluttet i bloggen at de har publisert saker som er beviselig feil og har sluppet gjennom meninger som «i beste fall kan kalles rasistiske, i verste fall kan kalle høyreekstreme».

Selv om Resett nå forsvinner, kan ikke tradisjonelle medier hvile på sine laurbær. Det vil fortsatt finnes en flora av slike nettsteder. Det er få gode grunner til å besøke noen av dem. Mest av alt fungerer de som et ekkokammer for folk langt ute på høyresida, og gir et ganske forskrudd bilde av hvordan verden henger sammen.

En nekrolog over Resett bør ikke inneholde så mye sorg og savn, men som enhver god nekrolog bør vi gi plass til litt ettertanke. Framveksten av nettsteder som utfordrer de etablerte mediene, som når et relativt stort publikum, skal ikke bare bortforklares. Det må tas som en utfordring. Ikke til å gjøre mer av det samme – men å utvikle egen journalistikk og styrke kvaliteten og legitimiteten. God journalistikk vinner, uansett. At Resett nå legges ned er beviset på at det prinsippet også gjaldt for dem.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer