DEBATT

Covid-19

Hallo, stopp!

Kan jeg få minne deg på hvilke fatale konsekvenser et sprengt helsevesen innebærer? Ja, for det er nettopp det som blir resultatet om pandemien får blomstre videre.

STOPP: Mindre kapasitet, dårligere bemanning, ambulanser ute av drift, økt responstid, kritiske og vanskelige prioriteringer av pasienter. I verste fall så får ikke alle hjelpen de behøver. Det kan konsekvensene bli om vi ikke får stoppet pandemien, skriver Lisa Kristine Wergeland Wang. Foto: Privat
STOPP: Mindre kapasitet, dårligere bemanning, ambulanser ute av drift, økt responstid, kritiske og vanskelige prioriteringer av pasienter. I verste fall så får ikke alle hjelpen de behøver. Det kan konsekvensene bli om vi ikke får stoppet pandemien, skriver Lisa Kristine Wergeland Wang. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg uttrykker meg sjelden i det offentlige rom, men nå̊ må̊ jeg rope STOPP til alle som ikke gidder, som gir faen, og har sluttet å bry seg om smittevernregler.

I åtte måneder har jeg og mine kollegaer i ambulansetjenesten svettet oss igjennom den nye og krevende arbeidshverdagen covid-19 har gitt oss. Intensivt arbeid i gule, klamme frakker, og med dugg på brillene, gjør vi alt for å hjelpe mennesker der det verst tenkelige har skjedd.

Det er en knallhard jobb å utføre avansert hjerte- og lungeredning i smittevernutstyr. Men vi gjør det igjen og igjen – uten å klage. Vi går med munnbind i tolv timer i strekk, noen tilfeller enda lengre.

Det er munnbind ute med pasienter, munnbind i ambulansen uten pasienter, det er munnbind på vaktrommet.

Det er ikke lov å lage mat på stasjonen, kaffen blir i et pappkrus, og selvfølgelig smittevasker vi biler og utstyr selv – etter hver eneste tur!

Misforstå̊ meg ikke, jeg elsker jobben min. Vi syter ikke. Det har vi aldri gjort! Men har du tenkt på hvorfor vi gjør alle disse tiltakene?

Vi prøver å bryte smittekjeden, vi prøver å begrense pandemien, beskytte pasienter – og oss selv. Ingen av oss ønsker å ta med smitten hjem, vi har også familiemedlemmer i risikogruppen.

Så vær så snill, stopp opp! Begynn å bry deg, vask hendene, hold avstand! Om du ikke gjør det for deg selv, så gjør det for de rundt deg.

Vi kan ikke ha hjemmekontor, og kan heller ikke velge hvem vi skal være i kontakt med. Jeg ber deg derfor inderlig om å tenke over dette neste gang du «skal bare». Med stadig nye smitterekorder, er det på høy tid å stoppe. Bli hjemme, ikke ta sjanser.

Jeg skulle gjerne hilst på familie jeg sjelden ser, besøkt min gamle mormor, vært i selskap, med venner eller reist på tur. Men på grunn av mitt samfunnsansvar, og min samfunnskritiske jobb, så er jeg faktisk nødt til å holde meg hjemme. Vi trenger friske folk som kan hjelpe når noe skjer deg, dine barn, dine foreldre.

Kan jeg få minne deg på hvilke fatale konsekvenser et sprengt helsevesen innebærer? Ja, for det er nettopp det som blir resultatet om pandemien får blomstre videre. Mindre kapasitet, dårligere bemanning, ambulanser ute av drift, økt responstid, kritiske og vanskelige prioriteringer av pasienter. I verste fall så får ikke alle den hjelpen de behøver!

Tør du å ta den sjansen, eller tar du ditt ansvar? Det er ganske enkelt.

Nå hjelper det ikke med applaus fra balkonger. Vi trenger at du og jeg, og resten av samfunnet, står samlet i kampen. At vi har samme mål, holdning, og hvor hver enkelt person tar sitt ansvar. Norge er et lite land. Er det noe vi har bevist tidligere, så er det at vi kan stå sammen i solidaritet, og bidra til fellesskapet.

Så vær så snill, hjelp oss å bekjempe dette viruset. STOPP!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer