LEDER

Dagbladet mener:

Halshoggingen er et angrep på oss alle

Statsledere og religiøse ledere må fortsette å forsvare ytringsfriheten helt til terrorangrepene i Europa tilhører et mørkt og tilbakelagt kapittel.

RYSTENDE: Demonstrasjoner og skilt med "Je suis Samuel" - "Jeg er Samuel" - fylte franske gater etter det bestialske drapet på læreren Samuel Paty. Foto: Georges Gobet / AFP / Scanpix.
RYSTENDE: Demonstrasjoner og skilt med "Je suis Samuel" - "Jeg er Samuel" - fylte franske gater etter det bestialske drapet på læreren Samuel Paty. Foto: Georges Gobet / AFP / Scanpix. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Et bestialsk drap rystet Frankrike og verden før helgen. Samuel Paty, en fransk ungdomsskolelærer, ble halshogget ikke langt fra skolen der han jobbet, av en ung innvandrer med tsjetsjensk bakgrunn. Bakgrunnen var at Paty hadde vist elevene sine karikaturene av profeten Muhammed fra satiremagasinet Charlie Hebdo, som var årsaken til det dødelige terrorangrepet mot redaksjonen i 2015.

Paty viste tegningene i en time om temaet ytringsfrihet, og ga elever som måtte føle seg støtt, anledning til å forlate klasserommet på forhånd. Likevel vakte timen reaksjoner blant noen av elevenes foreldre, og til sist altså et avskyelig terrorangrep.

Kampen mot forfølgelse i religionens navn har vært lang og hard på det europeiske kontinentet. Historien vår rommer heksebrenninger og kjetterbrenninger, tortur og drap på dem som ikke holdt akkurat det samme hellig som sine forfølgere. Som regel var dette prosesser som handlet minst like mye som makt som om teologi. Retten til å kritisere og gjøre narr av religion, og slik gjøre motstand mot dem som utøver makt i religionens navn, er derfor en av de viktigste rettigheten vi har tilkjempet oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer