LEDER

Dagbladet mener:

Han forsvarer ikke ytringsfriheten

Det er dårlig rolleforståelse når Frp-politikeren vil ha en journalist fjernet.

MENTE JOURNALIST BURDE FJERNES: Noen burde minne Jon Helgheim (FrP) på at også de som sier ting han ikke liker, har ytringsfrihet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MENTE JOURNALIST BURDE FJERNES: Noen burde minne Jon Helgheim (FrP) på at også de som sier ting han ikke liker, har ytringsfrihet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fremskrittspartiets representanter omtaler ofte seg selv som sterke forsvarere av ytringsfriheten, men viser seg iblant å være langt mer restriktive i praksis, ikke minst når det er snakk om folk som mener noe annet enn dem selv. Sist ut var stortingsrepresentant Jon Helgheim, som i helgen spurte på Twitter hva som måtte til for at Tv2 skulle «fjerne» sin USA-journalist Fredrik Græsvik.

Det er oppsiktsvekkende at en stortingsrepresentant, som representerer den lovgivende makt i Norge, åpent oppfordrer til at en journalist bør fjernes fra stillingen sin, og vitner om en mangel på forståelse for hvorfor det skal være en armlengdes avstand og et uavhengig forhold mellom makthaverne og mediene som skal dekke dem. Selv om Helgheim senere hevdet at han ikke oppfordret til at Græsvik skulle få sparken, ville det være en åpenbar tolkning for mange som leste det han skrev.

Utgangspunktet er en legitim uenighet om hva som ble sagt og ment da president Trump oppfordret sine velgere i North Carolina til å stemme to ganger. Dette fikk flere medier, inkludert Græsvik, til å skrive at Trump oppfordret til valgfusk. Trumps fulle sitater gjør det imidlertid klart at han oppfordrer til å stemme igjen dersom en forhåndsstemme ikke har blitt registrert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer