KOMMENTARER

Han har akkurat det Norge mangler

Hvorfor er egentlig Elon Musk i Stavanger? Svaret er kanskje åpenbart, men konklusjonen er litt dystrere for de norske arrangørene.

HYLLER: Tesla-gründer hyller Statsminister Jonas Gahr Støre på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er kanskje dumt å spørre hvorfor noen ville finne på å invitere verdens rikeste person, myteomspunnet og omdiskutert i tillegg, til festen sin. En mann som på toppen av det hele gjerne sier noe rart og uventet (denne gang en oppfordring om å få flere barn), men som oftest har dekning for utspillene sine.

Det er godt mulig Musk har lest den ferske boka til Peter Zeihan («The End of the World Is Just the Beginning»), som blant annet advarer om katastrofale økonomiske konsekvenser av sterkt fallende befolkningstall i ulike deler av verden.

Få er for eksempel klar over at Kinas innbyggertall, som i dag er på 1,4 milliarder, er anslått til å krympe til 580 millioner innen utgangen av dette århundret. Der Norge får en eldrebølge, får Kina er tsunami.

Sånt går kanskje Elon Musk rundt og tenker på.

Men det er ikke derfor han er i Stavanger, på ONS – Offshore Northers Seas. Musk er den perfekte gjest for en tidligere oljemesse som nå forsøker å hamre inn sin nye rolle som energimesse.

I NORGE: Elon Musk har ankommet Stavanger i anledning energimessa, og sier han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

Det kan definitivt være nyttig i en norsk sammenheng. Giganter som Equinor og Aker BP tjener så enormt store summer på fossilvirksomheten sin at alt prat om omstilling lett kan ende opp med å bli nettopp det, prat – så lenge avkastningen fra det grå er uendelig mye større enn avkastningen fra det grønne, og så lenge de grønne prosjektene mangler.

Det blir naturligvis ikke lettere av at verden nå knirker i sammenføyningene, og at Russlands invasjon av Ukraina og energistrid med Europa har ført til energikrise – og midlertidig behov for større leveranser av olje og gass fra andre, også Norge.

Dette siste ga også Musk uttrykk for, antakelig til glede for mange representanter på energimessa.

Det ble nokså tydelig at Musk ikke var hyret inn for sitt faglige bidrag. I en to timers åpningsseanse med en imponerende rekke talere med blant andre kronprins Haakon, statsminister Jonas Gahr Støre, president Volodymyr Zelensky og IEA-sjef Fatih Birol, var Musk blant de få som ikke hadde forberedt noe selv. Han ble intervjuet, i det som ble en ganske springende sofasamtale.

Musk ble stilt spørsmål som om han var et orakel, men lo nervøst vekk spørsmålene og virket mest bekvem når han fikk snakke om mineraler og forskjell på en eksponentiell og logaritmisk kurve.

I en setting hvor geopolitikk og strategi sto på dagsorden, ble det nokså tydelig hvem Musk er i alt dette. Han er ikke en politisk strateg. Han er en mann som har skjønt at verden vil måtte gå i retning av nullutslipp for at sivilisasjonen ikke skal kollapse under vekten av uhåndterbare klimaendringer, og at det vil være god appetitt på elektriske kjøretøy på veien dit.

Musk handler raskt på grunnlag av fakta som er åpenbare for alle som vil se. Han har evne til noe som er en sørgelig mangelvare i omstillingen og klimakampen: Tempo.

Hovedpoenget med besøket var kanskje dette: Å invitere en som har tjent seg søkkrik på å erstatte behovet for den varen Norge har tjent seg søkkrike på, og dermed insistere på at en er bekvem med å stå i denne spagaten.

Verdens rikeste mann på besøk i et av verdens rikeste land, målt etter brutto nasjonalprodukt per innbygger.

Spørsmålet er bare om framtida tilhører de som dyrker spagaten, eller de som tar spranget videre. Som Musk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer