KOMMENTARER

Etter valget i USA

Han har ikke diktator-format

Donald Trump er nok Lame Duck, slik avtroppende presidenter gjerne er. Men han er også litt Duracell-kanin, og en ganske mye selvmedlidende taper. Han er uansett neppe laget av diktator-format, skriver Morten Strand.

LYKKES IKKE: Donald Trump vil neppe lykkes i å stjele valget. Men han prøver. Foto: REUTERS / NTB
LYKKES IKKE: Donald Trump vil neppe lykkes i å stjele valget. Men han prøver. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Er det alvor? Det vi ser fra Det hvite hus. Eller er det et skuespill vi er vitne til? Man må både le og gråte over Donald Trumps rasende tvitring om et stjålet valg, og til og med om at meningsmålingene forut for valget var en konspirasjon for å stanse republikanere i å stemme. Men noen ber oss om å ta Trump på alvor. Og siden det blant annet dreier seg om verdens kanskje mest prominente fascisme-forsker, Timothy Snyder, så velger vi å lytte:

NESTEN: Donald Trump holdt på å forsnakke seg da han møtte pressen i Det hvite hus. Vis mer

«Det Donald Trump prøver å gjøre har et navn, coup d’état. Dårlig organisert, kan det se ut til, så det er ikke opplagt at det vil lykkes. Men det må ikke lykkes», advarer historie-professoren som er spesialist på det 20. århundres totalitære bevegelser i Europa. Blant annet den demokratiske Weimar-republikkens undergang, og prosessen som førte til Hitlers seier i Tyskland på 1930-tallet. Demokratiets forvitring.

Amerikaneren Snyder identifiserer altså Donald Trumps forsøk på å undergrave et demokratisk valg som et forsøk på statskupp, riktignok dårlig organisert, men likevel. Snyder har lenge vært opptatt av at vi i Vesten må ømme om og forsvare våre demokratiske institusjoner mot populistiske angrep. Han konstaterer at demokratiet er under press, og at hvis vi mener demokrati på alvor, så må vi slåss for det.

Det er selvsagt også vanskelig å ta Trump på alvor. I de seks dagene som har gått siden Joe Biden ble utpekt til seierherre av USAs ledende medier - slik tradisjonen er i USA - så har Trump vekslet mellom Twitter-meldinger med store bokstaver og løgnaktig innhold på den ene siden, og det som på godt norsk heter furting i den private fløyen av Det hvite hus, på den andre siden. Opp som en Duracell-kanin, og ned som en deprimert skinnfell.

Donald Trump er en ufullkommen autokrat i et politisk miljø der klassiske statskupp har dårlige vilkår. Det er liten tvil om at han ville underslått tilstrekkelig mange gyldige stemmesedler til at han hadde vunnet, hvis han hadde kunnet. Hele hans strategi har jo vært bygget på at poststemmer bør være ugyldige. Sinnelaget er altså ikke utpreget demokratisk. Men alt tyder på at de demokratiske forsvarsverkene - delstatenes eierskap til valgprosessen, og domstoler som ikke lar seg påvirke av politisk press - holder. Trump kan ikke stjele valget, verken med tvang eller sutring.

Likevel. Trump har byttet ut forsvarsministeren og tre topp-offiserer i Pentagon, trolig fordi ministeren gjorde det klart at han vil nekte å bruke soldater annet enn i utlandet. Og han har presset justisminister William Barr til å gi ordre om å vende hver stein for å finne den minste uregelmessighet, til tross for at ingen ting tyder på at omtellinger kan snu bildet som gir en ganske klar seier til Joe Biden. I 2000 sto det om litt over 500 stemmer i Florida, da Høyesterett ga seieren til George W. Bush. Nå leder Biden med 11 000 stemmer i Arizona og i Georgia, der forspranget er knappest, mens han leder med 150 000 stemmer i Michigan.

Både bytte av forsvarsminister, og justisministerens aktivisme, peker mot det Snyder advarer mot, et forsøk på statskupp. Men Trump er en elendig kuppmaker. Ikke har han kontroll over mediene, ikke har han kontroll over domstolene, og ikke er han i stand til å bruke de væpnede styrker i en maktkamp. I autokrat-skolen har han litt og hvert å lære av sitt forbilde Vladimir Putin.

Nesten like ille som autokratiske nykker er det imidlertid at Trumps oppførsel bidrar til å undergrave respekten for valgresultatet, og dermed for demokratiet. For når det er tjuvradden selv som skriker opp om et stjålet valg, så skriker han ikke helt forgjeves. 70 prosent av republikanske velgere mener ifølge meningsmålinger at demokratene har stjålet valget. Sånn forpester Trump det politiske klimaet effektivt med det forfatteren Sigbjørn Hølmebakk i sin tid kalte brønnpissing.

Når - og hvordan - Trump til slutt vil innrømme nederlaget gjenstår å se. Men kilder i Det hvite hus sier at han er roligere enn tweetene hans kan tyde på. Det samme sier demokratiske politikere som har kontakt med sine republikanske kolleger. Virkeligheten er i ferd med å innhente også Donald Trump. Kanskje er det også et skuespill vi er vitne til? Trump har tross alt et publikum på sine mer enn 70 millioner velgere, som følger med og ser på. Han kan fortsatt samle inn penger til sin videre politiske karriere utenfor Det hvite hus, så lenge teateret han regisserer tiltrekker seg publikum. Det er ikke show-mannens - eller autokrat-spirens - siste sang vi er vitne til.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer