KOMMENTARER

Etter valget i USA

Han har ikke diktator-format

Donald Trump er nok Lame Duck, slik avtroppende presidenter gjerne er. Men han er også litt Duracell-kanin, og en ganske mye selvmedlidende taper. Han er uansett neppe laget av diktator-format, skriver Morten Strand.

LYKKES IKKE: Donald Trump vil neppe lykkes i å stjele valget. Men han prøver. Foto: REUTERS / NTB
LYKKES IKKE: Donald Trump vil neppe lykkes i å stjele valget. Men han prøver. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Er det alvor? Det vi ser fra Det hvite hus. Eller er det et skuespill vi er vitne til? Man må både le og gråte over Donald Trumps rasende tvitring om et stjålet valg, og til og med om at meningsmålingene forut for valget var en konspirasjon for å stanse republikanere i å stemme. Men noen ber oss om å ta Trump på alvor. Og siden det blant annet dreier seg om verdens kanskje mest prominente fascisme-forsker, Timothy Snyder, så velger vi å lytte:

«Det Donald Trump prøver å gjøre har et navn, coup d’état. Dårlig organisert, kan det se ut til, så det er ikke opplagt at det vil lykkes. Men det må ikke lykkes», advarer historie-professoren som er spesialist på det 20. århundres totalitære bevegelser i Europa. Blant annet den demokratiske Weimar-republikkens undergang, og prosessen som førte til Hitlers seier i Tyskland på 1930-tallet. Demokratiets forvitring.

Amerikaneren Snyder identifiserer altså Donald Trumps forsøk på å undergrave et demokratisk valg som et forsøk på statskupp, riktignok dårlig organisert, men likevel. Snyder har lenge vært opptatt av at vi i Vesten må ømme om og forsvare våre demokratiske institusjoner mot populistiske angrep. Han konstaterer at demokratiet er under press, og at hvis vi mener demokrati på alvor, så må vi slåss for det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer