KOMMENTARER

Han har sett et spøkelse

De gigantiske tapene i USA vil følge Equinor og staten som et spøkelse. Det gjelder å holde det på avtand når selskapet skal omstille seg til å bli fornybart.

RYDDEJOBB: Eldar Sætre gikk denne uka av som konsernsjef i Equinor. Han måtte forklare seg i Stortingets høring i dag. Foto: NTB
RYDDEJOBB: Eldar Sætre gikk denne uka av som konsernsjef i Equinor. Han måtte forklare seg i Stortingets høring i dag. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var duket for toppmøte når Stortinget skulle holde høring om Equinors enorme tap fra landbasert oljevirksomhet i USA. Sa jeg enorme? Gigantiske er mer presist. 24,5 milliarder dollar beløper tapet seg til nå, altså 230 milliarder kroner.

Fram fra hjemmekontor med kappegardiner (tidligere oljeminister Ola Borten Moe) og sterile cellekontorer (tidligere Statoil-sjef Helge Lund) dukket det ene sentrale hodet etter det andre opp via skjerm i denne covid-tilpassede høringen. Målet var å finne svar på følgende: Hvordan kunne dette skje? Og hva gjorde den største eieren (staten) for å legge press på at riktige grep ble tatt for å justere kursen?

Det ble en slags historietime, og dermed fikk vi svar på det første spørsmålet. Det andre ble mer hengende i luften, men tilstrekkelig belyst til at det er mulig å trekke noen klare konklusjoner.

La oss ta historietimen først. Den tok for seg det moderne, internasjonale oljemarkedet. Rundt årtusenskiftet var det enorm etterspørsel etter olje og gass. Økonomiene i Asia var i stor vekst, men for Statoil (Equinor) så det litt mørkt ut. De hadde gjort få funn i Norge, og så seg om etter flere muligheter internasjonalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer