LEDER

Han må angre og beklage

Er kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik en fare for demokratiet?

STOPPER: Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik leder departementet med ansvar for gjennomføringen av valg i Norge. Nå har han stoppet en rapport som beskriver hvordan valg i Norge kan bli utsatt for uønsket påvirkning .Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
STOPPER: Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik leder departementet med ansvar for gjennomføringen av valg i Norge. Nå har han stoppet en rapport som beskriver hvordan valg i Norge kan bli utsatt for uønsket påvirkning .Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har satt ned foten. Han vil ikke legge ut en rapport, bestilt fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), om «Scenarier for uønsket påvirkning i forbindelse med valg».

Problemstillingen er ikke tatt ut av det blå, for å si det sånn. Forsøk på uønsket påvirkning fra blant andre Russland og Kina er påvist i forbindelse med en rekke valg de seinere åra.

Ett av scenariene i denne rapporten er at en «fremmedstatlig aktør har som mål å isolere Norge fra det europeiske fellesskapet. En utmelding fra EØS-avtalen vil være et betydelig skritt i den retningen.»

Scenariet er et av flere i rapporten, og fyller to av totalt 64 sider. Rapporten er nå lagt ut på FFIs egne nettsider, og kan leses av alle som vil.

Kort oppsummert forteller den hvordan en fremmedstatlig aktør kan bruke sosiale melder, falske meningsmålinger og annet til å påvirke politiske holdninger, og skape forvirring. Til slutt fører det til at Stortinget med knappest mulig margin stemmer for en rådgivende folkeavstemning om EØS i forbindelse med stortingsvalget i 2025. Rett før valget får regjeringen beskjed fra EOS-tjenestene (etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene) at en fremmedstatlig aktør kan ha påvirket opptakten til beslutningen, og kan ha innvirkning på resultatet. Hva gjør regjeringen da?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.