LEDER

Han må angre og beklage

Er kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik en fare for demokratiet?

STOPPER: Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik leder departementet med ansvar for gjennomføringen av valg i Norge. Nå har han stoppet en rapport som beskriver hvordan valg i Norge kan bli utsatt for uønsket påvirkning .Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
STOPPER: Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik leder departementet med ansvar for gjennomføringen av valg i Norge. Nå har han stoppet en rapport som beskriver hvordan valg i Norge kan bli utsatt for uønsket påvirkning .Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) har satt ned foten. Han vil ikke legge ut en rapport, bestilt fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), om «Scenarier for uønsket påvirkning i forbindelse med valg».

Problemstillingen er ikke tatt ut av det blå, for å si det sånn. Forsøk på uønsket påvirkning fra blant andre Russland og Kina er påvist i forbindelse med en rekke valg de seinere åra.

Ett av scenariene i denne rapporten er at en «fremmedstatlig aktør har som mål å isolere Norge fra det europeiske fellesskapet. En utmelding fra EØS-avtalen vil være et betydelig skritt i den retningen.»

Scenariet er et av flere i rapporten, og fyller to av totalt 64 sider. Rapporten er nå lagt ut på FFIs egne nettsider, og kan leses av alle som vil.

Kort oppsummert forteller den hvordan en fremmedstatlig aktør kan bruke sosiale melder, falske meningsmålinger og annet til å påvirke politiske holdninger, og skape forvirring. Til slutt fører det til at Stortinget med knappest mulig margin stemmer for en rådgivende folkeavstemning om EØS i forbindelse med stortingsvalget i 2025. Rett før valget får regjeringen beskjed fra EOS-tjenestene (etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenestene) at en fremmedstatlig aktør kan ha påvirket opptakten til beslutningen, og kan ha innvirkning på resultatet. Hva gjør regjeringen da?

Sigbjørn Gjelsviks svar på dette, er å avvise hele rapporten som egnet til å «skape grobunn for konspirasjonsteorier».

Han stempler forskerne som EU- og EØS-tilhengere.

«Hvis forskere ønsker å presentere slike argumenter for EU og EØS, kan de melde seg inn i en organisasjon eller et politisk parti, i stedet for å pakke inn det i en forskningsrapport om valgpåvirkning, som er egnet til å bidra til økt polarisering av den norske debatten.», sier han til Nationen.

Rapportskriverne er blant landets fremste eksperter på psykologiske krigføring og psykologiske operasjoner.

Forskerne bak rapporten har gått til det uvanlige skrittet å sterkt kritisere på statsrådens inngripen. De kaller det et brudd med «grunnleggende prinsipper for uavhengig forskning, åpenhet og offentlighet».

De legger også tørt til at statsrådens frykt for å gi næring til konspirasjonsteorier, er ironisk «når fellesnevneren i de fleste av disse er oppfatningen av at myndigheter og politikere tilbakeholder informasjon».

Nå legges forskernes arbeid i en skuff. Kommunaldepartementet har ansvaret for gjennomføringen av valg i Norge. Nå vrakes kunnskapsgrunnlaget som kan forberede Norge på mulige trusler om påvirkning. Det skjer samtidig som PST og statsministeren har sagt at vi befinner oss i en «ny sikkerhetspolitisk situasjon» med en mer aggressiv etterretningsaktivitet fra Russland.

Gjelsvik motarbeider altså arbeid for å sikre oss mot det som framstår som en stadig mer overhengende trussel: Faren for påvirkning av valg i Norge.

Det er grunn til å tro at dette skjer fordi Gjelsvik, tidligere leder i Nei til EU, ikke liker at forskere på saklig grunnlag analyser hvordan hans hjertesak kan bli brukt som verktøy av en fremmedstatlig aktør.

Det Gjelsvik ikke forstår, er at denne forskningen også kan bidra til å skape robuste rammer for EU og EØS-motstand. Poenget er å arbeide for å sikre Norge mot uønsket påvirkning utenfra, og dermed sikre alle legimite aktører i det norske demokratiet.

Kan vi ha en slik statsråd som ansvarlig for departementet som står for gjennomføringen av valget. Nei, det kan vi egentlig ikke. I ytterste konsekvens er han en fare for demokratiet. Gjelsvik må beklage overfor FFI-forskerne, og han må legge ut rapporten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer