KOMMENTARER

En av vår tids store er død

Han var alt Putin ikke er

Ingen dør for en hensikt. Men Mikhail Gorbatsjovs død er som påminnelse om hva Russland kunne ha vært. Hvis ikke…

MANN FOR SIN HATT: Mikhail Gorbatsjov sammen med sin kone Raisa i Reykjavik i 1990. Foto Morten Hvaal / NTB / NTB
MANN FOR SIN HATT: Mikhail Gorbatsjov sammen med sin kone Raisa i Reykjavik i 1990. Foto Morten Hvaal / NTB / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var i München i 2007 at den russiske presidenten Vladimir Putin sa at den største geopolitiske katastrofen i det 20. århundre var at Sovjetunionen gikk i oppløsning. Det var Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste leder, Putin tenkte på. Mannen som mer eller mindre frivillig ga opp makta.

Den sivilisatoriske æreskodeks - en fredelig overføring av makt - var aldri noe agenten og maktmennesket Vladimir Putin respekterte. Sånn - og framfor alt sånn - skiller despoten Putin seg fra sin forgjenger som herskeren i Moskva, Mikhail Gorbatsjov. Det er lysår mellom deres politiske prosjekter.

FORAKT: Sovjetunionens siste leder Mikhail Garbatsjov (91) er død. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Der Putin er en ekstremt kontrollerende despot, var Gorbatsjov en mann som søkte konsensus og ikke konflikt. Han blåste av Den kalde krigen ved å si at det var opp til de kommunistiske satellittstatene selv om de ville søke sin nasjonale selvstendighet, eller ikke, før Berlinmuren brast i november 1989. Unntaket var skytingen mot TV-tårnet i den litauiske hovedstaden i Vilnius i januar 1989, der 15 mennesker døde, og 900 ble skadet.

Det var Gorbatsjovs kanskje mørkeste dag, fanget som han var mellom forventningene om grunnleggende reformer av det brutale kommunistiske, stalinistiske, strukturene han ble satt til å forvalte da han kom til makta i 1985, han var tross alt også forvalteren av den rette kommunistiske lære og praksis. Og hans visjoner om større frihet for alle.

Det var paradokset i hans liv. Gorbatsjov var mannen bak de revolusjonære slagordene glasnost og perestrojka, åpenhet og gjenoppbygging. Gorbatsjov innså at systemet måtte reformes for å overleve, at løgnene fra Lenin, Stalin, og Brezjnev måtte møtes med en åpenhet om fortidas løgner, og at systemet måtte gjenoppbygges for å skape ny legitimitet for politiske makt.

Det han ikke forsto var at reformene han satte i gang ville overkjøre ham, ganske enkelt fordi kreftene han satte i sving var mye større enn ham selv, da han til slutt slapp dem løs. Ingen er et bedre eksempel enn Gorbatsjov på Den franske revolusjonens erfaring fra 1789, om at revolusjon spiser sine barn. Gorbatsjov ble spist med gaffel og kniv, med hud og hår.

Likevel var han en av vår tids visjonære. I en samtale med USAs president Ronald Reagan sa Gorbatsjov det som i noen korte år framsto som profetisk, og som absolutt verdig en vinner av Nobels fredspris, nemlig.

- Jeg skal gjøre noe av det verste jeg kan gjøre mot deg. Jeg skal ta fra deg et fiendebilde.

Resten er historie. Berlinmuren ble åpnet uten at det ble løsnet skudd. Gorbatsjov var en mann som forsto farene ved en væpnet konflikt mellom Russland og Vesten, og er derfor en mann med nesten profetiske kvaliteter i vår tid, med Putins brutale krig i Ukraina som kulisse.

Men i Russland er Gorbatsjovs navn nærmest et skjellsord. Han tapte det kontinent som Putin i alle år etterpå har hatt våte drømmer om å erobre. Og hans helt nødvendige økonomiske reformer førte til økonomisk kollaps i Russland på 1990-tallet. Gorbatsjov ble syndebukk for transitten fra den kommunistisk kommando-økonomi til den kapitalistiske røver-økonomien som skulle komme etterpå, på 1990-tallet.

Gorbatsjobvs styrke, hans åpenhet, og ønske om dialog med sitt folk, og med omverdenen, ble hans skjebne. Han mistet kontrollen på de kreftene han hadde sluppet løs, med sine krav om større åpenhet, økonomiske reformer, og gode hensikter. Sånn sett har Putin rett; Gorbatsjov var naiv som ikke beholdt kontrollen.

På den annen side var Gorbatsjov en forvalter av sivilisasjon, han ga fra seg makta etter å ha tapt den i et langt på vei demokratisk valg. Naiv? Verdig? Historien vil dømme, selv om russisk historie ofte er spesielt brutal i sin dom.

En av Russlands fremste journalister, Aleksej Venediktov, som nå stort sett er brakt til taushet i Putins Moskva, sa etter Gorbatsjovs død tirsdag kveld at Putin med sin krig i Ukraina ødela hele hans - Gorbatjovs - ettermæle.

Det er en presis beskrivelse av virkeligheten. Det er noe nærmest diabolsk ekkelt og symbolsk i at freds-presidenten Gorbatsjov skulle dø nettopp mens hans etterfølger som hersker i Moskvas Kreml, Vladimir Putin, fører en morderisk krig mot russernes nære naboer, ukrainerne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer