Håp for øyepasienter

TIDLIGERE HELSE-

og sosialminister Tove Strand ser ingen grunn til å juble for helsereformen (kronikk i Dagbladet 24. juli). Årsaken er et opphold hun har hatt ved Øyeavdelingen på Ullevål universitetssykehus. Jeg skal la hennes syn på gjennomføringen av helsereformen ligge, men føler behov for å kommentere noe av det hun skriver om Øyeavdelingen.Vi kan bare beklage at hun ikke var fornøyd med den behandlingen hun fikk ved avdelingen. Samtidig vil jeg gjøre oppmerksom på at hun ble lagt inn for øyeblikkelig hjelp en torsdag, vurdert av en overlege fredag og operert neste operasjonsdag, som var en mandag. Så vi mener Strand har blitt gitt en forsvarlig behandling ved sykehuset. Men vi skal ikke legge skjul på at vi har vært gjennom en periode med betydelige vanskeligheter ved avdelingen, og vi er ikke ved veis ende ennå. Det er ikke så vanskelig å innse at sammenslåingen av øyeavdelingene ved Rikshospitalet og Ullevål universitetssykehuset gikk vel fort og skulle ha vært bedre forberedt.

VENTELISTENE

for å få behandling har derfor blitt lengre. Øyeblikkelig hjelp er det som er blitt prioritert, og pasienter med synstruende netthinnelidelser og øyeskader har fått behandling. Men vi har arbeidet aktivt for å løse problemene. Det er satt inn ekstra ressurser slik at vi har kunnet begynne å ta inn pasienter fra ventelistene. Etter sommerferien regner vi med å være på et normalt aktivitetsnivå igjen. Hvis vi ser på avdelingen ved Ullevål isolert, så har det vært en økning i behandling av polikliniske pasienter på 40 prosent og operasjonsaktiviteten er blitt 20 prosent høyere enn før sammenslåingen. Dette er selvfølgelig ikke godt nok så lenge ventelistene er alt for lange, men det viser at vi er på rett vei. Den nye Øyeavdelingen ved Ullevål er landets største, og vil når startproblemene er overvunnet, gi pasientene et bedre medisinsk tilbud enn de noen gang tidligere har hatt.

annonse

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.