KOMMENTARER

SVs alternative budsjett:

Håpet er lysegrønt

Audun Lysbakken vil ikke hjelpe Jonas Gahr Støre med å innfri Ap’s valgløfter.

KNALLHARDT: Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski (SV) og SV-leder Audun Lysbakken la mandag fram SVs alternative budsjett og gikk rett i forhandlinger med partiene som sendte dem hjem fra Hurdal. Avstanden er ikke blitt mindre. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KNALLHARDT: Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski (SV) og SV-leder Audun Lysbakken la mandag fram SVs alternative budsjett og gikk rett i forhandlinger med partiene som sendte dem hjem fra Hurdal. Avstanden er ikke blitt mindre. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Helt siden valget har forventningene til SV vært urealistisk høye blant progressive klimavelgere. Til tross for at middels godt valgresultat, skulle SV først gjøre den nye regjeringen både rødere og grønnere. Da forsøket kollapset allerede i sonderingene, steg forventningene enda noen hakk. SV kunne faktisk utrette mer på utsida, mente de håpefulle.

Regjeringens tilleggsproposisjon sist uke svekket ikke trua på en storstilt redningsaksjon for klima og utjevning. Åpenbart hadde Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum gjemt unna noen rødgrønne karameller som de kunne servere til forhandlingene i bytte mot en spiselig kamel eller to. Brillestøtte, dagpenger, ABE-kutt, alle de usosiale kuttene regjeringen lovet å reversere, de skulle SV rette opp nå. I tillegg skulle partiet løse klimakrisen.

Men slik blir det ikke. Da Lysbakken og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski la fram partiets alternative budsjett mandag formiddag, var Lysbakken krystallklar:

SV kommer ikke til å legge fram noen krav som står i Hurdalsplattformen eller i Ap’s 100-dagersplan. Regjeringen kan ikke ha som metode å la være å innfri løfter og vente at vi skal forhandle dem inn, sa Lysbakken.

Nei, hvorfor skulle de det? SV er ikke regjeringens støtteparti og skal stå på egne bein de neste fire åra. Etter den brutale avvisningen på Hurdal, skylder ikke partiet regjeringen noen ting. Høstens budsjettforhandlinger er likevel partiets store sjanse til å få gjennomslag. Regjeringen har i praksis ikke noen annen vei å gå.

I det alternative budsjettet går SV mer radikalt til verks enn regjeringen på nesten alle sentrale områder, og prioriterer som ventet også annerledes. Budsjettet viser med all tydelighet hvorfor det raskt skar seg på Hurdal. Avstanden var for stor på skatt, utslippskutt, i oljepolitikken og når det gjelder såkalt velferdsprofitt. Budsjettet viser samtidig tydelig hvor Ap har valgt Sp framfor å komme SV i møte.

SVs krav blir omtalt som knallharde. Da Kaski satte seg til forhandlingsbordet mandag ettermiddag, hadde hun med ei lang liste svinedyre krav som særlig Sp vil stritte imot. SV krever milliarder til sosiale reformer, betydelig større skatteøkninger og langt mer ambisiøse klimakutt. Det blir dyrere for Vedum å kjøre dieselbil til jobben, hvis SV skal få det som de vil, men det sitter langt inne. Tidligere i år stilte Sp til og med et ultimatum om pumpeprisen. Det er uaktuelt for Sp å sitte i en regjering som øker bensinprisen til 20 kroner, sa Marit Arnstad til VG.

Utgangspunktet ser ikke lyst ut, men der partier er nødt til å finne sammen, er det som regel en vei. Det har de siste åtte åra demonstrert til fulle. Utfordringen er å finne løsninger som i sum er noe alle parter kan rettferdiggjøre for parti og velgere, samtidig som målet er å ikke øke oljepengebruken.

Lysbakken sier han ikke stiller noen ultimatum og ser flere av kravene som langsiktige mål. Regjeringen og SV er uenig i synet på velferdsprofitt, men det skader ikke å etterkomme SVs krav om å nedsette et utvalg. Avstanden på skatt er tilsynelatende stor. SV vil øke skattene med over 20 milliarder kroner og setter grensen ved inntekt på 600 000 kroner der regjeringens er 750 000 kroner. Alle under vil få skattelette. Men regjeringens modell kan justeres i SVs retning uten smerteskrik. SV støtter ikke regjeringens kostbare kutt i elavgiften, som er kritisert for ikke å være treffsikkert nok. SVs forslag, som er det samme som Solberg-regjeringens, er et billigere og mer treffsikkert alternativ.

Den store utfordringen blir trolig miljø- og klimapolitikken. Selv om Lysbakken ikke vil stille ultimatum, var han nære ved på spørsmål om SV kan godta et budsjett med lavere utslippskutt enn Solberg-regjeringens. Likevel er dette også et område hvor det er mulig å finne løsninger SV og regjeringen kan leve med når det for eksempel gjelder grønn omstilling og statlige investeringer. En kanskje større nøtt er SVs krav til naturvern og jordbruk. Der befinner SV og Sp seg på hvert sitt jorde.

SVs alternative budsjett innfridde mange venstresidevelgeres høye forventninger til partiets to prioriterte områder; klima og sosial ulikhet. Avstanden til forhandlingspartnerne er ikke bitt mindre siden Hurdal. Men resultatet kan fortsatt ende med at Lysbakken i hvert fall bidrar til ett av Støres viktigste valgløfter; å gjøre regjeringen rødgrønn.

Men håpet, det må nok justeres til lysegrønt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer