KOMMENTARER

Rødt-landsmøtet:

Har ikke kontroll

Rødt vil være det nye Arbeiderpartiet. Da må de kvitte seg med gammel, ideologisk arv, skriver Martine Aurdal.

Har ikke kontroll
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

STAVANGER (Dagbladet): Aldri før har Rødt snakket så tydelig om makt:

– Det har noe å si hvem som styrer. Og vi er klare! sa partileder Bjørnar Moxnes til sitt landsmøte fredag.

Et rekordstort antall delegater møtes denne helga i Stavanger, og åstedet er ikke tilfeldig valgt. For Rødt er nemlig samarbeidet i oljebyen et utstillingsvindu for hva de kan få til når partiet har hånda på rattet. Ordfører Kari Nessa Nordtun innledet møtet med en entusiastisk hilsningstale, kort tid før det ble kjent at valgkomitéen innstiller henne og ikke Hadia Tajik til en plass i Arbeiderpartiets mektige sentralstyre. Både Nessa og Moxnes skrøt varmt av hvordan samarbeidet gjør høyere sosialhjelpsatser og gratis tannhelse til flere mulig.

– Støre, det er mulig å få til ting, sa Moxnes fra talerstolen.

Paradoksalt nok er det helt i det blå hva Rødt-lederen har makt til å få gjennom på sitt eget landsmøte. Gjennom 11 år har Moxnes lidd stadige nederlag, i sine gjentatte forsøk på å få strøket kommunismen fra partiets prinsipprogram.

På landsmøtet har nemlig partiledelsen og sentralstyret ikke stemmerett, mens hvert lille lokallag med tre medlemmer kan sende en delegat. Denne helga skal landsmøtet ta stilling til tre store stridssaker: Nye vedtekter for å sikre en mer demokratisk representasjon, hva partiet skal mene om havvind og om de skal endre sitt standpunkt om at Norge ikke bør bistå Ukraina med våpen. Moxnes og resten av partiledelsen har ikke kontroll på utfallet av noen av voteringene. Våpen eller ikke våpen, havvind eller ei. Denne helga prøver Moxnes nok en gang å modernisere Rødt. Utfallet er helt åpent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer