DEBATT

Radikalisering:

Har islam egentlig skylda?

Religion er et potent, mangetydig og privat fenomen. Antakelsen om at islam i sin essens er destruktiv og skaper ondskapsfulle personer, er empirisk feil.

SÅRBARHET: For eksistensielt sårbare individer kan en radikal og voldelig fortolkning av religion, med dens symbolske ressurser som framstiller verden som svart-hvitt, uten nyanser, gi gjenklang i deres psykiske realitet, skriver innsenderne. Foto: Nicolas Economou / NurPhoto / Shutterstock / NTB
SÅRBARHET: For eksistensielt sårbare individer kan en radikal og voldelig fortolkning av religion, med dens symbolske ressurser som framstiller verden som svart-hvitt, uten nyanser, gi gjenklang i deres psykiske realitet, skriver innsenderne. Foto: Nicolas Economou / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Terrorhandlingen i Kongsberg har reist spørsmålet om gjerningsmannens psykiske helse og dens sammenheng med de grufulle handlingene han har utført. I tillegg har den blåst liv i en gammel debatt: Er det islam som er en ond og voldelig ideologi, som forvandler mennesker til voldelige personer? Eller har de en psykologisk uhelse som fører til radikale og voldelige tolkninger av islam?

Hvis vi ønsker å forstå dette, blir jakten etter den «riktige diagnosen» en blindvei. Psykiatriske diagnoser er sammensetning av en rekke symptomer, atferd og kliniske observasjoner. De forteller lite om pasientens psykologiske verden, spesielt de ubevisste mentale prosesser.

Skal vi få innsikt i pasientens dybdepsykologi, er det viktig å utforske gjerningsmannens livsverden gjennom en fundamental subjektforståelse: altså ved å forstå hans partikulære og enestående fortellinger om eget selv.

Ifølge psykoanalytisk teori, blir alle viktige objekter ute i verden inter­nalisert i psyken. Våre foreldre, er selvsagt virkelige mennesker i verden, men vi gjør dem også til en del av vårt selv. Dette vil også gjelde religiøse ideer og objekter som Gud, profeter, engler, demoner og religiøse læresetninger. Uavhengig om disse finnes eller ikke i verden, blir de internaliserte i oss som objektrelasjoner, som har støttefunksjoner for vår identitetsdannelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer