DEBATT

NHO og Kina

Har mulighet til å si nei

Ved å veve vår økonomi inn i den kinesiske, risikerer vi – over tid – å miste noe av vårt politiske handlingsrom.

AVTALE: - Etter at Norge slapp ut av den kinesiske fryseboksen i 2016, har Kina truet, hånet og straffet flere andre land på samme vis, skriver innsenderen. Bildet viser Kinas president Xi Jinping og statsminister Erna Solberg i Beijing i 2017. Foto: Yohei KANASASHI / AFP / NTB
AVTALE: - Etter at Norge slapp ut av den kinesiske fryseboksen i 2016, har Kina truet, hånet og straffet flere andre land på samme vis, skriver innsenderen. Bildet viser Kinas president Xi Jinping og statsminister Erna Solberg i Beijing i 2017. Foto: Yohei KANASASHI / AFP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Frihandelsavtalen med Kina må på plass, skriver Tore Myhre, internasjonal direktør i NHO, i Dagbladet 16. desember. Ytringen er et svar på min artikkel om samme tema 5. desember.

Nei, avtalen må ikke på plass. Som frie mennesker i et fritt land har vi ennå en mulighet til å si nei. I den seinere tid har stadig flere røster, både forskere og andre, påpekt nettopp det. Norge er et lite og sårbart land. Ved å veve vår økonomi inn i den kinesiske, risikerer vi – over tid – å miste noe av vårt politiske handlingsrom. Myhre, derimot, ser ingen farer. «Frykten bør være ubegrunnet», skriver han.

For å underbygge sitt argument viser han til at Norges eksport til Kina per i dag er nokså beskjeden. Han unnlater å nevne at verdien av Kina eksport til Norge er tre ganger høyere. Samhandelen utgjorde tolv prosent av vår utenrikshandel i 2019. Med en frihandelsavtale er det ikke vanskelig å forestille seg langt høyere tall.

NHOs internasjonale direktør gir inntrykk av å betrakte frihandelsforhandlingene som en teknisk affære. Han burde vite bedre. Kina er et stort land som har utstyrt seg med en stor gulrot og en stor pisk. Gulroten er frihandel og løfter om «vinn-vinn», pisken er økonomiske straffetiltak, hånsord og visumnektelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer