DEBATT

Valg 2023:

Har Norge fått kollektivt hukommelsestap?

Folket har talt. Og folket får akkurat det de ber om, skriver Petter Farstad etter at Høyre ble landets største parti.

SEIERSKVINNE: Partileder i Høyre, Erna Solberg, deltok på en uformell kakefest for å takke de ansatte i partiet etter mandagens valgseier. Erna stiller med Pepsi i glasset, mens Anne Lindboe nyter edlere dråper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SEIERSKVINNE: Partileder i Høyre, Erna Solberg, deltok på en uformell kakefest for å takke de ansatte i partiet etter mandagens valgseier. Erna stiller med Pepsi i glasset, mens Anne Lindboe nyter edlere dråper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan i huleste klarer folk i Norges langstrakte land å konkludere med at høyresiden vil komme befolkningen til gode, som bringer oss tilbake til ei tid da de foretok det ene smålige kuttet etter det andre?

Har de allerede glemt Solberg-regjeringen som styrte landet i åtte år med oppgangstider, der de fritt kunne bruke oljemilliarder og sørge for at de rike fikk mer, avgiftene økte og forskjellene føk i været?

I velkjent høyre-stil kuttet Solberg-regjeringen flere milliarder i velferd til tross for at økonomien var god og det var fred i Europa.

Høyresiden har lovet en storstilt privatisering av helse- og omsorgstjenester hvis de kom til makten ved kommunevalget. Dette er høyrepolitikk så det suser, der eierne får prioritere store overskudd til seg selv, framfor å gi anstendig lønn og arbeidsvilkår til de ansatte.

Det er folket som har makten - folket har talt. Og folket får akkurat det de ber om når Høyre og Fremskrittspartiet nå kommer til makten rundt omkring i kommuner og fylkeskommuner.

Det dystre valgresultatet er en bekreftelse på at det aldri er lett å bli populær i nedgangstider. Derfor opplever styringspartiene nå lav oppslutning. Opposisjonspartier som slipper å ta ansvar og som lover gull og grønne skoger, opplever større oppslutning på grunn av folks dårlige hukommelse, som ikke husker hvordan det var da høyresiden satt med hendene på rattet.

STRÅLENDE FORNØYD: Erna Solberg var blid som ei sol da hun gikk til Høyres valgvake mandag kveld. Vis mer

Folk som i nedgangstider tror at gresset er så mye grønnere på den andre siden, vil etter hvert få seg en kalddusj.

Norge er et av verdens rikeste land, der innbyggerne i mange år har surfet på en oppgangsbølge. Nå er landet inne i mørke skyer. Det er nedgangstider, der folk må ta grep i den personlige økonomien. Det skaper frustrasjon, som igjen er lett å ta ut på ledende politikere.

Og igjen så begynner diskusjonen om Støre er rett mann for Arbeiderpartiet eller ikke. Si meg, er folk naive? Det raser en krig i Europa som gir store ringvirkninger. Energikrise, stigende renter og økt inflasjon er noe mange har fått merke på kroppen.

TAKKET ERNA: Statsminister Jonas Gahr Støre lover at partiet skal forsøke å levere politikk for velgerne. Video: NTB Vis mer

Vår statsminister har av mange blitt gjort til en offentlig hoggestabbe som får skyllebøtter for en krise han ikke har skyld i. Det er ikke bare urettferdig, men viser også en mangel på forståelse for den alvorlige situasjonen som både vi og resten av Europa befinner oss i.

Folk må ikke glemme at en av hovedgrunnene til at Norge har blitt kåret til et av verdens beste land å bo i, er en politikk som utjevner forskjeller. At alle bidrar til fellesskapet og at de store utfordringene løses best i fellesskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer