KOMMENTARER

Har pressen sviktet?

Jeg er sikker på at Baneheia-saken i dag ville blitt dekket annerledes av mediene enn den ble for over 20 år siden.

FRIFINNES: Viggo Kristiansen ble dømt i 2002 for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. I dag gikk Riksadvokaten inn for at Kristiansen skal frifinnes når gjenopptakelsessaken kommer opp i Borgarting lagmannsrett. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
FRIFINNES: Viggo Kristiansen ble dømt i 2002 for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. I dag gikk Riksadvokaten inn for at Kristiansen skal frifinnes når gjenopptakelsessaken kommer opp i Borgarting lagmannsrett. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Baneheia-saken har skapt mange sår og vært et mareritt for mange familier i alle disse åra. Men hva med pressens dekning av saken? Flere har hevdet at mediene har sviktet sitt oppdrag - hvorfor har det ikke vært flere som har stilt kritiske spørsmål?

Krevende

Jeg var med på å dekke saken da drapene skjedde i 2000, og da Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble pågrepet og siktet fire måneder seinere. Saken var også svært krevende for oss journalister. Det handlet om to små jenter, brutalt drept da de gikk for å bade i det populære friluftsområdet Baneheia i Kristiansand. Råskapen og detaljene i saken var ufattelig å forstå.

Pressen er historiens kladdebok. Jeg følte at vi den gangen dekket saken grundig og forsøkte å få med alle sider. Den første tiden holdt politiet kortene svært tett til brystet, og vi som journalister var svært avhengig av eventuelle lekkasjer utover informasjonen vi fikk på pressekonferanser. Etter hvert var det ikke mye som ikke ble skrevet om, verken under etterforskningen eller under rettssakene. Vi var forsiktige med de groteske detaljene fra åstedet, men i all hovedsak ble også detaljene dekket grundig. Men teknologien utvikler seg, i denne saken teknologien rundt det såkalte mobilbeviset og ikke minst teknologien i det som tidlig i etterforskningen ble hevdet å være et DNA-bevis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer