KOMMENTARER

Har seinskader etter corona

Frp trekker ned verdien av gjennomslagene sine i budsjettavtalen, ved å understreke at de egentlig ville si nei. Det forteller alt om et parti i dyp krise.

Hadde det ikke vært for pandemien, kunne Siv Jensen ha sørget for Erna Solbergs avgang. Det innrømmer Frp-lederen her. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

For dem som har fulgt norsk politikk lenge, har budsjettforhandlinger alltid et element av teater. Signalene ved inngangen til forhandlingene og løypemeldingene underveis gir alltid en god indikasjon på hvor store sjansene er for brudd eller enighet.

Denne gangen har det vært nokså opplagt: Frp ville til slutt lande på en enighet. Selv om de gjerne skulle ha gjort seg enda vanskeligere. For å forklare årsaken til dette, kan vi gi ordet til Frp-nestoren Carl I. Hagen.

Han har lengre erfaring enn de fleste med nettopp forhandlingssituasjoner som dette. Samme dagen som regjeringens budsjettforslag ble lagt fram for Stortinget for litt over en måned siden, presenterte han malen for hvordan disse forhandlingene kunne spille seg ut. Det skjedde fra scenen i Universitetets aula i Oslo, hvor han sammen med en rekke andre politikerveteraner var samlet for å kaste glans over markeringen av valgforskningsprogrammets 70-årsfeiring.

KORT: Regjeringen varsler pressekonferanse om coronasituasjonen og julefeiring onsdag klokka 12.Tirsdag kveld kunne statsministeren si dette. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV. Vis mer

Det var reell fare for at det kunne bli brudd, sa Hagen. Og det ville særlig være antall kvoteflyktninger som det ville bli vanskelig å bli enige om. Men til sjuende og sist ville det være «den politiske situasjonen der og da», som ville avgjøre om Frp sa ja eller nei til en avtale.

Nettopp slik ble det. Kvoteflyktningene har vært det vanskeligste, og der har Frp måttet gi seg. Til gjengjeld har Siv Jensen & co. fått gjennomslag for andre innstramminger i innvandringspolitikken. Og ikke minst: 18 milliarder i endringer på budsjettet. Prisen for at KrF skulle få gjennomslag for antallet kvoteflyktninger, var billigere øl, vin og snus. Sånn er norsk politikk med det umake firkløveret Høyre, KrF, Venstre og Frp i flertallsposisjon.

Den politiske situasjonen som Carl I. Hagen pekte mot, la grunnlaget for denne pussige byttehandelen. Men like viktig: Den politiske situasjonen la grunnlaget for at et brudd egentlig ikke var et aktuelt alternativ.

Landet er midt i en pandemi, og bare på den tida som er gått siden Hagen framsa sin profeti fra Universitetets aula har den blitt mer alvorlig. De økte smittetallene har igjen løftet coronaen øverst på den politiske dagsordenen. Å felle regjeringen på grunn av godteripriser og snus, eller kvoteflyktninger som uansett ikke kommer under en pandemi, ville vært umulig for Frp. De ville framstått som uansvarlige eller latterlige - eller begge deler.

Siv Jensen forsøkte som best hun kunne å understreke unntakstilstanden da avtalen ble presentert nå i kveld. Under normale omstendigheter er det ikke sikkert vi hadde godtatt den, sa hun. Samtidig som hun forsøkte å framstille avgiftslettelsene og de øvrige påplussingene som en stor seier.

Men når hun ikke ville godtatt avtalen under normale omstendigheter, reduserer hun også verdien av de gjennomslagene hun har fått. Store avgiftslettelser på øl, vin og snus - når KrF sitter på den andre siden av forhandlingsbordet - ville jo under «normale omstendigheter» regnes som en triumf. Nå er det bare akkurat godt nok.

Det sier ganske mye om krisen Frp befinner seg i. Partiet gikk ut av regjering i januar for å blankpolere profilen fram mot neste stortingsvalg. De skulle markere seg på Stortinget, gjøre seg vanskelige og løfte egne hjertesaker. Budsjettet nå i høst skulle være selve kronen på verket. Det ble det altså ikke.

Coronaen har truffet Frp med full kraft. Partiet har måttet legge en demper på egenmarkeringene, og det har dessuten vært begrenset interesse for dem. Samtidig har Senterpartiet fortsatt å spise av velgergrunnlaget. Frp har nå samme oppslutning i snittet av meningsmålinger, som de hadde i månedene før de gikk ut av regjering - ti prosent.

Regjeringsmakten er tapt, og ingenting er vunnet. Partiet er på stedet hvil, og har ingen klar vei til høyere oppslutning fram mot valget neste høst. Partiet er altså ikke bare blitt syke av corona, de sliter også med alvorlige seinskader.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer