Hatet setter Oldham i flammer

Raseopptøyer setter sitt preg på Storbritannia foran parlamentsvalget 7. juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LONDON (Dagbladet): Denne varme maihelga flammet volden og rasehatet opp i Oldham, en by utenfor Manchester med rundt 200000 innbyggere. Opptøyene betegnes som de verste i Storbritannia på femten år, og folk tenker med gru på sommermånedene på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet, da London-bydelen Brixton, Liverpool, Leeds og Bristol fikk føle hva slags raseri det bor blant unge mennesker i Storbritannia, ungdom som føler seg undertrykt, oversett og trakassert, både av politiet og av hvite. Bak lurer de notoriske bråkmakerne fra ytre høyre, National Front.

I GÅR VAR GEMYTTENE roet noe ned i Oldham, men mange regner med at det bare er stille før en ny voldsom storm. Folket har sett alvoret, og det ble da også understreket ved nærværet av tungt utstyrt politi rundt om i byen. I går kveld trakk styrkene inn i de betente områdene igjen.

Gårsdagens helligdag ble brukt til å rydde opp etter helgas raseopptøyer. Men, det er mer enn utbrente biler, glasskår og murstein som må ordnes før dagliglivet kan gå sånn noenlunde i den gamle tekstilindustribyen.

Fattigdom og arbeidsledighet, mistro til et politi der etniske grupper er dårlig representert og politikere som tidde om problemene i for lang tid, hører også med i den dystre fortellingen om hvorfor asiater og hvite tørner så brutalt sammen. For en måned siden var det tilsvarende opptøyer i Bradford utenfor Leeds. Også i Oldham har det vært slåsskamper etter at en eldre hvit mann ble slått ned i en sone som «er reservert ikke-hvite».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer