Hatet setter Oldham i flammer

Raseopptøyer setter sitt preg på Storbritannia foran parlamentsvalget 7. juni.

LONDON (Dagbladet): Denne varme maihelga flammet volden og rasehatet opp i Oldham, en by utenfor Manchester med rundt 200000 innbyggere. Opptøyene betegnes som de verste i Storbritannia på femten år, og folk tenker med gru på sommermånedene på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet, da London-bydelen Brixton, Liverpool, Leeds og Bristol fikk føle hva slags raseri det bor blant unge mennesker i Storbritannia, ungdom som føler seg undertrykt, oversett og trakassert, både av politiet og av hvite. Bak lurer de notoriske bråkmakerne fra ytre høyre, National Front.

I GÅR VAR GEMYTTENE roet noe ned i Oldham, men mange regner med at det bare er stille før en ny voldsom storm. Folket har sett alvoret, og det ble da også understreket ved nærværet av tungt utstyrt politi rundt om i byen. I går kveld trakk styrkene inn i de betente områdene igjen.

Gårsdagens helligdag ble brukt til å rydde opp etter helgas raseopptøyer. Men, det er mer enn utbrente biler, glasskår og murstein som må ordnes før dagliglivet kan gå sånn noenlunde i den gamle tekstilindustribyen.

Fattigdom og arbeidsledighet, mistro til et politi der etniske grupper er dårlig representert og politikere som tidde om problemene i for lang tid, hører også med i den dystre fortellingen om hvorfor asiater og hvite tørner så brutalt sammen. For en måned siden var det tilsvarende opptøyer i Bradford utenfor Leeds. Også i Oldham har det vært slåsskamper etter at en eldre hvit mann ble slått ned i en sone som «er reservert ikke-hvite».

NOE AV BAKGRUNNEN for at 500 asiatiske ungdommer kom i harde slåsskamper med opprørspolitiet natt til søndag, er at to 14-åringer, en asiatisk og en hvit, kom i krangel utenfor en forretning i den asiatiske delen av Oldham. Eieren av butikken, Mohammed Sharif, forteller at mora til den hvite tenåringen kom ut og grep mobiltelefonen for å ringe etter hjelp. Fem minutter seinere troppet ei mannsterk gruppe på ti ungdommer opp.

- De kom i drosjer, og ødela biler og knuste vinduer. De var alle engelskmenn, sier Sharif.

Ei asiatisk kvinne og hennes barn satt i en av bilene som ble ramponert. Ei gravid kvinne opplevde at det suste murstein gjennom vinduet i hjemmet hennes. En åtte år gammel gutt ble skadd da han brutalt ble kastet i asfalten.

Da dette ble kjent, spredde raseriet seg til andre deler av byen. Asiatiske ungdommer stormet ut i gatene. Pubgjester ble truet inn i et bakrom for å unngå å bli skadd da de rasende unge gikk til angrep, først med flasker, så med halvtomme glass og stoler. Et par timer seinere dukket de første bensinbombene opp, etterfulgt av murstein som ble kastet mot puben Live and Let Live.

DET VAR EN SVÆR GJENG, forteller pubeier Paul Barrow. Gjestene hans var av både asiatisk og britisk opprinnelse. De var alle dypt sjokkerte over hvordan kvelden utviklet seg.

- En brannbombe ble kastet inn gjennom et av vinduene. Gardinen tok fyr og det begynte å brenne i gulvet. Vi løp livredde inn på bakrommet, fortalte en av pubens stamgjester etter sjokkopplevelsen.

En rasende Khalid Hussain (26) fortalte om hvordan han opplevde situasjonen da politiet kom til stedet:

- Asiater ble arrestert for å forsvare seg selv, det var hvite ungdommer som hadde brutt seg inn i folks hjem og skadet kvinner og barn.

Den 48 år gamle pubeieren sier at gjestene ble hysteriske og livredde da ungdommene gikk berserk. Politiet fikk ikke kontroll over opptøyene før nærmere fem søndag morgen. Men, det ble bare noen timer med fred. Da kvelden kom, sto Oldham fortsatt i flammer. Blant annet ble redaksjonslokalene i ei lokalavis brannskadd av bensinbomber som ble kastet inn.

Femten politimenn og ti sivile ble skadd under opptøyene. Bortimot tretti personer ble arrestert i løpet av helga.

BILDET av hva som skjedde denne helga i Oldham er ikke bare svart-hvitt. I denne byen er arbeidsledigheten blant unge på 40 prosent. I Storbritannia sett under ett er det lavere ledighet enn siden før Margaret Thatcher kom til makta. Under en million briter står nå i statistikken som arbeidsløse.

I den asiatiske delen av befolkningen finnes mennesker med bakgrunn både fra Pakistan og Bangladesh. Dette er mennesker som blir møtt med store fordommer for sin tro, også i det som betegnes som det flerkulturelle britiske samfunnet.

Mange unge asiater mener hardnakket at politiet ikke gjør jobben sin, og at de blir forskjellsbehandlet når det kommer til konflikter. Derfor er det mange voldsepisoder som ikke blir politianmeldt.

I flere måneder har asiater i Oldham blitt provosert av snauskaller tilhørende National Front og andre høyregrupperinger.

WALTER CHAMBERLAIN (76) var på alle avisenes forsider for en måneds tid siden. Ansiktet til den gamle krigsveteranen var grusomt forslått, og «forbrytelsen» han begikk var å spasere gjennom en park i Glodwick etter en fotballkamp. Det er i dette distriktet de fleste asiater er bosatt, og det var i denne bydelen det blusset voldsomt opp nå. Den gang fikk den gamle mannen beskjeden «Dette er vårt område» av gjerningsmennene.

Det tente hatet hos de lokale nasjonalistungdommene. Bare noen dager seinere raserte høyreekstremistene området med lovnad om at de skal gjøre seg gjeldende i framtida også. Det britiske National Party stiller til valg neste uke, og håper på to av byens seter i Parlamentet.

- Den uroen vi ser nå har vært planlagt av ekstreme høyreaktivister, uttalte byrådslederen i Oldham, Richard Knowles, i går.

Politiet innrømmer også at det har vært for mange tilfeller av vold der motivene har vært klart rasistiske. Politiet er sjokkert over hvor kraftige opptøyene ble denne helga.

- Det er ingen tvil om at tilstedeværelsen av National Front og det britiske National Party de siste ukene har skapt frykt i alle deler av vårt samfunn, ikke bare det asiatiske, uttalte politisjef Eric Hewitt.

Etter to døgn som har satt rasisme på dagsordenen, og flekket til Tony Blairs bilde av et harmonisk Storbritannia.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.