DEBATT

Rovdyrpolitikk:

Heksejakt på ulven

Å skyte ulv fordi et mindretall av Norges befolkning ikke liker ulv eller har en irrasjonell angst for ulv, er ikke en offentlig interesse av overveiende betydning.

KONFLIKTDEMPING: Som vi påpeker i vårt forrige innlegg gis det unntak i artikkel 9 i Bernkonvensjonen for å drepe også truede rovdyr. Men, konfliktdemping er ikke ett av dem, skriver kronikkforfatterne. Foto: Statens Naturoppsyn / Miljødirektoratet / NTB
KONFLIKTDEMPING: Som vi påpeker i vårt forrige innlegg gis det unntak i artikkel 9 i Bernkonvensjonen for å drepe også truede rovdyr. Men, konfliktdemping er ikke ett av dem, skriver kronikkforfatterne. Foto: Statens Naturoppsyn / Miljødirektoratet / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Statssekretær Smedshaug i Klima- og miljødepartementet svarte nylig på vår kronikk i Dagbladet 3. mars., hvor vi hevder at regjeringens ulveforvaltning bryter med flere artikler i Bernkonvensjonen. Konvensjonen skal beskytte ville dyr og deres habitater.

Klima- og miljødepartementets svar er overflatisk, og går ikke inn i de punktene vi listet fra konvensjonsteksten som ikke overholdes i Norge. Svaret er uegnet til å vise at regjeringens ulveforvaltning følger Bernkonvensjonen.

I vinter besluttet regjeringen å drepe fire ulveflokker inne i ulvesonen. Denne utgjør fem prosent av Norge, hvor det er rettslig fastslått at ulvene skal ha ekstra sterkt vern. Begrunnelsen for å skyte flokkene, var å ivareta offentlige interesser og konfliktdemping, ifølge Smedshaug. Men disse ulvene utgjorde ingen trussel mot folk eller fe.

Ulven er kritisk truet i Norge, og ulovlig ulvedrap er straffet med ett års fengsel. Ulovlige rovdyrdrap må sees i lys av regjeringens såkalte rovdyrforvaltning, som er en eufemisme for rovdyrdrap, heller enn å handle om vern av truede dyrearter.

Med vinterens ulveskyting brøt regjeringen med artikkel 6 i konvensjonen, fordi den stadfester at:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer