KOMMENTARER

Coronaviruset:

Hele folket som gissel

Viruset har på nytt tatt hele folket som gissel. Det avslører sviktende beredskap og et helsevesen på leirføtter, skriver John O. Egeland.

FOR NARR: Hvis viruset holder folket som gissel, må vi også spørre om de medisinske og politiske myndighetene holder folket for narr. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOR NARR: Hvis viruset holder folket som gissel, må vi også spørre om de medisinske og politiske myndighetene holder folket for narr. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Alarmen har gått på nytt. Myndighetene forbereder oss på at de nye innstramningene ikke er tilstrekkelige. Når ribbefettet har størknet og julegrana mister nålene, venter nye restriksjoner. Helsedirektoratet har sendt et brev til kommunene der de ber dem forberede seg på en større smittebølge. I sin siste risikorapport skriver Folkehelseinstituttet at det haster med å bremse epidemien slik at omikronvarianten ikke «forårsaker en epidemibølge som gir enorm sykdomsbyrde og fullstendig overbelaster helsetjenesten».

Alvoret understrekes ved at Helsedirektoratet mener det kan bli aktuelt å ta i bruk de omfattende fullmaktene i helseberedskapsloven. Samtidig mobiliseres nye ressurser: Forsvaret, Sivilforsvaret, apotekene, pensjonert helsepersonell, ufaglærte medhjelpere, NAV, frivillige organisasjoner, og mer. Jule- og nyttårsfeiringen - selv med gjeldende begrensninger - kan bli det siste sosiale pustehullet på en god stund.

Hvis viruset holder folket som gissel, må vi også spørre om de medisinske og politiske myndighetene holder folket for narr. Jeg snakker ikke om noen konspirasjon, men om en politikk der den grunnleggende usikkerheten og mangelen på kunnskap ikke kommuniseres tydelig nok. Gang på gang er det gitt løfter - eller skapt håp - om en normalisering bare vi holder ut noen uker til. Det har slått feil hver gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer