Heller titte enn tenke

Skal det telle imot en ung kvinnelig journalist at hun er pen?

«I et liksomintervju med svensk politi om hvorfor politiet skyter flere mennesker nå enn de gjorde tidligere, bruker hun ordet «pangpangen» om politiets tjenestevåpen.»

«I et innslag om oljeutslipp i Østersjøen står hun på stranden og viser fram sin søte lille pekefinger. Hun viser oss en svart flekk og forklarer at det er olje. Og hele tida stråler hun.»

  • Denne omtalen ga Jan Guillou av Kattis Ahlström, programleder i samfunnsprogrammet «Uppdrag granskning».

Guillous poeng var at Sveriges Television tar ut erfarne og kunnskapsrike programledere og setter inn blondineerstatninger. Han sier rett ut at Kattis er en bimbo, en som har fått jobben fordi hun har utstråling, legger hodet på skakke, smiler vakkert og er sjarmerende.

  • Det ble selvsagt et helvete.

Forfatteren og journalisten Guillou, som nå er formann i Publicistklubben i Stockholm, framførte sitt syn på bimbofiseringen av TV-mediet i fagbladet Journalisten. Umiddelbart var krigen i gang. På den ene siden feminister som raste mot «gubbjäveln» Guillou som ikke klarer å innse at hans tid er over og derfor er sjalu på flinke og pene jenter. På den andre siden Guillous kollega Gøran Skytte som hevdet at ungfeministene fører et machospråk, er vulgærfeminister og sammenliknet dem med autoritære snauskaller. Helhjertet har svenske mediepersoner kastet seg inn i skuddvekslingen.

  • Kattis Ahlström ble såret, naturligvis.

I et rasende motinnlegg skriver hun at hun aldri har fått en jobb på grunn av sine uvanlig søte fingrer, slik Jan Guillou synes å tro. Jeg forstår Kattis. Kjønnsperspektivet i Guillous utspill er vanskelig å akseptere. Skal det telle imot en ung kvinnelig journalist at hun er pen?

  • En av de mer edruelige debattantene er Nina Björk, forfatter av feministboka «Under det rosa teppet».

Björk mener at Guillou stiller alvorlige og viktige spørsmål. «Bimbofiseringen er et symbol på et billedsamfunn hvor et flott utseende, en lekker innpakning eller et selgende smil blir prioritert over alle grenser,» hevder hun. Guillous poeng var hvilke konsekvenser det får når samfunnet heller vil titte enn tenke, når alt som kan oppfattes som grått og kjedelig blir forbudt. Björk konkluderer med at den debatten nok ble for uspennende, man ville heller ha en kjønnskrig mellom to kjendiser, en eldre herre og en ung vakker kvinne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.