LEDER

Dagbladet mener:

Helt galt

Jo, strømprisen går ned dersom vi bygger ut mer fornybar energi. Trond Giske kan late som den ikke gjør det, men det blir ikke riktig av den grunn.

HAN TAR FEIL: Trond Giske hevder at det ikke hjelper å bygge ut fornybar energi for å få ned strømprisene. Det er energipolitisk kvakksalveri, mener Dagbladet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HAN TAR FEIL: Trond Giske hevder at det ikke hjelper å bygge ut fornybar energi for å få ned strømprisene. Det er energipolitisk kvakksalveri, mener Dagbladet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ap-politiker Trond Giske og investor Øystein Stray Spetalen bor i bakvendtland når de hevder at det ikke er noen vits å bygge ut mer fornybar kraftproduksjon for å få ned de høye strømprisene.

Trond Giske uttalte nemlig i sommer til avisa Klassekampen at strømprisene ikke kommer til å gå ned dersom vi bygger ut fornybar energi. – Om vi aukar kraftproduksjonen med 5 eller 10 TWh ved å setje opp vindmøller på kvart eit nes, så vil ikkje det påverke prisen nemneverdig, sa Giske den gang.

Spetalen gjentok det samme budskapet da han møtte olje- og energiminister Terje Aasland på til debatt hos NRK forrige uke:

– Å fylle på med mer kapasitet når du har kablene åpne, det er som å fylle på med mer vann i badekaret når du har proppen ute.

At Spetalen i samme TV-sending antydet tvil om hvorvidt klimaforandringene er menneskeskapte, får bare ligge for denne gang, men det er jo nok et bevis på hvor langt ute på viddene han kan være.

De er begge to med på å spre usannheter om det norske kraftmarkedet, for begge tar helt feil.

Nylig slapp Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) en rapport som motbeviser Giske og Spetalen. NVE slår nemlig fast at økt kraftoverskudd reduserer prissmitten vi nå opplever fra andre europeiske land. «Vi finner en klar sammenheng mellom kraftbalanse og kraftpris», slår NVE fast og peker på at dersom kraftoverskuddet i Norge øker, vil prisene gå ned.

Det er flere grep vi kan ta for å øke kraftoverskuddet. Minsket og mer effektiv strømforbruk er ett av dem. Det gjør at vi kutter ned på unødvendig forbruk og etterspørsel, og dermed prisene i samme slengen. Vi kan også bygge ut mer fornybar kraftproduksjon, noe som vil øke tilgangen på grønn og billig energi.

Vi må gjøre begge deler. Både dersom vi skal klare å elektrifisere stadig større deler av Norge for å nå klimamålene våre, og dersom vi skal sørge for billigere kraft.

Både Giske og Spetalen har nærmest fått heltestatus blant dem som er forbanna på de høye strømprisene og som vil melde Norge ut av det europeiske energisamarbeidet. Det gir dem ikke rett i å være energipolitiske kvakksalvere av den grunn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer