KOMMENTARER

Camara Lundestad Joof:

Helt sykt

Lillesøstera mi har vært syk i 19 år. Her er en bekymringsmelding fra en ME-pårørende.

Illustrasjon: Flu Hartberg
Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da jeg var 14 år gammel ble jeg smitta med kyssesyken på Hvite busser-tur til Polen. Da jeg kom hjem smitta jeg lillesøstera mi, hun var 11. Jeg ble så syk at jeg måtte legges inn på sykehus med lungeinfeksjon og nedsatt immunforsvar, og de post-virale symptomene var så sterke at jeg var borte fra ungdomsskolen i overkant av ett år. Jeg måtte bruke fire år på å fullføre videregående.

Jeg kvikna til i begynnelsen av tyveårene, med et massivt støtteapparat rundt meg; familie, forståelsesfulle sjefer, leger og NAV.

Skattebetalerne betalte husleia mi mens jeg kom meg på beina. I dag betaler jeg skatten min med glede og en dose takknemlighet. Jeg må bare fortsatt huske å hvile nok.

Lillesøstera mi ble aldri frisk. Hun utviklet ME (myalgisk encefalopati), også kjent som kronisk utmattelsessyndrom eller CFS, og hun har vært diagnostisert kronisk syk siden hun var 12.

ME er av verdens helseorganisasjon klassifisert som en nevrologisk sykdom, altså en sykdom som rammer nervesystemet ditt. Academies of Science i USA fastslo i 2015 at ME er en alvorlig, kronisk, kompleks, systemisk sykdom med stor funksjonsnedsettelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer