DEBATT

2611 feminister mot transfobi:

Helt umenneskelig

Den vanvittige mengden hat transpersoner må forholde seg til er helt umenneskelig, skriver initiativtakerne til det store oppropet.

STORT OPPROP: 2611 feminister har skrevet under oppropet mot transfobi. Dette bildet er hentet fra en demonstrasjon i Malaga i Spania i juli 2021, etter at 24 år gamle Samuel Luiz døde etter å ha blitt angrepet på gata. Foto: Jesus Merida/ SOPA Images /Shutterstock / NTB
STORT OPPROP: 2611 feminister har skrevet under oppropet mot transfobi. Dette bildet er hentet fra en demonstrasjon i Malaga i Spania i juli 2021, etter at 24 år gamle Samuel Luiz døde etter å ha blitt angrepet på gata. Foto: Jesus Merida/ SOPA Images /Shutterstock / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I 2020 var vi 2476 kvinnelige feminister som hadde behov for å si ifra at vi ikke finner oss i at kvinnekamp, og lesbisk frigjøring, blir et påskudd for å undertrykke transpersoner. Nå er vi mange som har det behovet igjen.

Vi som har signert denne gangen er ciskvinner, transkvinner og ikke-binære personer. Vi er feminister, og flere av oss er under LHBTQIA+ paraplyen.

Over lang tid har transkvinner som ytrer seg i offentligheten blitt utsatt for hets og trakassering, av flere som bruker lesbisk identitet og feminisme som argument for sin transfobi.

Denne hetsen mot transpersoner sprer seg. Ikke bare i norske miljøer og i landsdekkende avisers kommentarfelt, men den har også fått internasjonale ringvirkninger. Dette fører igjen til enorme mengder hets og trusler, rettet særlig mot transkvinner.

Det er vanskelig å se at målet kan være noe annet enn å kneble, og bli kvitt, transpersoner. Bufdirs levekårsundersøkelse i 2021 viste at transpersoner er svært utsatt for diskriminering, trusler og vold, og har betydelig dårligere levekår enn den øvrige befolkningen. I Bufdirs rapport fra juni 2022 går det fram at hatkriminalitet mot skeive stadig øker. Etter terrorangrepet 25. juni burde vi alle ha lært å gjøre bedre. Den vanvittige mengden hat transpersoner må forholde seg til er helt umenneskelig, og legitimerer voldelige handlinger.

Transpersoner i Norge kjemper mange livsviktige kamper akkurat nå. Kampen for verdig helsetilbud, for kjønnsbekreftende behandling, og et tredje juridisk kjønnsalternativ. Å tvinges til å kaste bort tid på å stadig motbevise løgner er uten tvil nedverdigende, utmattende og hindrer framgang. Vi er nødt til å gjennomskue disse løgnene for hva det er: Hatefulle ytringer.

Kvinners og transpersoners rettigheter står ikke i motsetning til hverandre. Vår identitet som kvinne blir ikke svekket av å gi rom for kvinner som ikke likner oss selv. Vi slåss sammen mot undertrykkende strukturer i samfunnet vårt.

Vi var 2476 kvinnelige feminister som visste at dette var en felles kamp i 2020, og er nå 2611 transkvinner, ikke-binære og ciskvinner som vet at det er en felles kamp i 2023.

Vi gir oss aldri i kampen for at alle kan være seg selv, uten frykt for å bli hetset eller forsøkt kneblet.

2611 feminister har underskrevet oppropet. Se hele listen med navn her.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer