KOMMENTARER

Stortingets pendlerleiligheter:

Helt ute av kontroll

Stortinget har lagt opp til et NM i å misforstå reglene om pendlerboliger. At politiet til slutt griper inn for å rydde opp, er et bunnpunkt. Nå må det også bli et vendepunkt.

HARDT PRESSET: Den avgående stortingspresidenten Eva Kristin Hansen var i dag i møte med gruppelederne på Stortinget om pendlerleilighetene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HARDT PRESSET: Den avgående stortingspresidenten Eva Kristin Hansen var i dag i møte med gruppelederne på Stortinget om pendlerleilighetene. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det var altså dette som skulle til. Saken om Eva Kristin Hansens penderleilighet etterforskes nå av politiet, sammen med saken til fem andre stortingsrepresentanter. Ingen av de seks er navngitt av Oslo statsadvokatembeter, som i dag varslet at de setter i gang etterforskning etter opplysninger som er framkommet i mediene. Hansen sier likevel i forbindelse med at hun trekker seg at hun «tar det for gitt» at hun er blant de seks.

Det er vondt og fælt for Hansen at det ender på denne måten. Men det er enda mer vondt og fælt for Stortinget at konklusjonen først kommer etter at pendlerboligene er blitt en politisak.

KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dette forteller om en sak som har kommet helt ut av kontroll, og som både Stortinget og Eva Kristin Hansen kunne tatt styring over mye tidligere.

Den nå avgående stortingspresidenten har kjempet for sitt politiske liv siden tirsdag. Da kunne Adresseavisen melde at hun hadde leid et rom hos Trond Giske i Trondheim samtidig som hun eide et hus i Ski med ektemannen og hadde en pendlerleilighet fra Stortinget.

I dag har det kommet fram at hun må ha kunnet se denne vanskelige saken komme allerede i valgkampen, da Adresseavisen begynte å stille spørsmål om leieforholdet hos Giske.

«Jeg var bekymret for at valgkampen hjemme skulle handle om dette i stedet for politikk», sier hun i et intervju som regionavisa i Trøndelag har publisert i dag.

DELER: Eva Kristin Hansen forteller om detaljer fra privatlivet sitt og forteller om da hun var syk. Video: Dagbladet TV Vis mer

Flere har stilt spørsmål om hvordan Eva Kristin Hansen kunne tro at hennes pendlerbolig ikke ville bli problematisert, etter at Aftenposten i valgkampen begynte å rulle opp flere saker om mulige brudd på Stortingets regler om pendlerboliger.

Selv har hun bedyret at reglene var til å misforstå, det samme har Stortingets administrasjon og en rekke stortingskolleger gjort.

Det er underlig. Reglene må nærmest aktivt misforstås, for kunne tas feil av. Det er ikke bare fordi teksten i regelverket er ganske enkel og kortfattet i seg selv, men fordi det regelverket allerede for over tre år siden, i mai 2019, ble gjenstand for en stor offentlig sak.

Daværende stortingsrepresentant Himanshu Gulati kom i søkelyset fordi han eide flere leiligheter innenfor pendleravstand til Stortinget, samtidig som han mottok pendlerleilighet. Den gang stilte Rødt forslag om gjennomgang av regelverket for å feie eventuell uklarhet av banen, men ble nedstemt.

Konklusjonen av det må være at reglene av de fleste ble oppfattet som klare nok.

Det etterlatte inntrykket nå er at både Stortingets flertall og Stortingets administrasjon selv har slept beina etter seg for å få ryddet saken av veien.

En slik lemfeldighet med goder som utgjør skattbare fordeler for den enkelte på hundretusenvis av kroner, er uforståelig. En radioreportasje i NRK i høst understøtter inntrykket. Ferske stortingsrepresentanter ble fulgt av NRKs reporter mens de gikk i gangene for første gang for å orientere seg, og bli klar for oppgaven. En av dem hadde vært på et kontor og fått utdelt Ipad. Nå var de like ved kontoret som deler ut pendlerleiligheter, skulle de gå innom der nå som de først var i nærheten?

Pendlerleiligheter og andre ordninger er helt avgjørende for at det skal være mulig å fungere effektivt som stortingsrepresentant, uansett hvor du bor i landet.

Nå ser vi at uviljen til å avklare reglene har lagt til rett for en slags NM i å misforstå reglene.

Da Eva Kristin Hansen fikk vervet som stortingspresident i høst, var en av hennes aller viktigste oppgaver å være øverste ansvarlig for å rydde i sakene om pendlerboligene. Nå skulle regelverket endelig ryddes opp i. Hun gikk likevel selv inn for at oppryddingen ikke skulle ta for seg enkeltsaker, men konsentrere seg om systemet.

De siste timene og dagene har dette snudd. Først bestemte Stortinget at enkeltsaker skulle gjennomgås. Så varslet Riksrevisjonen at de ville gjøre det samme. Før politiet til slutt banket på døra.

Tillit er noe du må gjøre deg fortjent til, det vil si at du må framstå troverdig i ønsket om å rydde i eget hus. Det er det flere enn Eva Kristin Hansen som har vist sviktende vilje til å gjøre.

Dermed er dette også et bunnpunkt for Stortinget som institusjon. Dette må bli et vendepunkt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer