DEBATT

G20 Loujain al-Hathloul

Helten min kan dø

Vi vet at Loujain al-Hathloul er svak, både psykisk og fysisk, etter snart fire uker uten føde. Kommer Loujain til å dø?

HELT: - Loujain al-Hathloul ble truet med terrortiltale fordi hun som kvinne satte seg bak rattet og ville kjøre inn i Saudi-Arabia, skriver innsenderen. Foto: Amnesty

HELT: - Loujain al-Hathloul ble truet med terrortiltale fordi hun som kvinne satte seg bak rattet og ville kjøre inn i Saudi-Arabia, skriver innsenderen. Foto: Amnesty

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg våkner mer urolig for hver dag som går. Den strålende, varme og engasjerte unge kvinnen jeg møtte for tre år siden kan komme til å dø i et fengsel i Saudi-Arabia.

Loujain al-Hathloul fortalte meg om erfaringene sine som kvinneaktivist i Saudi-Arabia og om drømmer for landet sitt. Hun ønsket rom for kvinners deltakelse i samfunnet, og hun var ikke redd for å si hva hun mente. Det var derfor hun ble min helt. Jeg visste at det hun gjorde var modig.

Det visste også norske stortingspolitikere som nominerte henne til Nobels fredspris.

Å ta til orde for menneskerettigheter er farlig i det eneveldige kongedømmet Saudi-Arabia. Uansett om det handler om kvinner, minoriteter eller migrantarbeidere. Ingen kan foreslå reformer eller forsøke å organisere seg uten risiko for arrest, harde avhør – kanskje tortur – urettferdige rettsprosesser og lange fengselsstraffer. Noen har blitt dømt til døden og er halshogget fordi de gikk på gatene og krevde slutt på diskriminering.

Loujain al-Hathloul ble truet med terrortiltale fordi hun som kvinne satte seg bak rattet og ville kjøre inn i Saudi-Arabia høsten 2014. Hun slapp ut av fengsel etter drøyt to måneder og en erklæring om at hun skulle slutte med aktivisme. Så foreslo hun at kvinner bør få myndighet over eget liv.

Hun gikk inn for å avskaffe vergesystemet i Saudi-Arabia som tross nylige lettelser fremdeles betyr at kvinner defineres som umyndige fra vugge til grav.

Da den nye kronprinsen, Muhammed bin Salman, kom til makten i 2017 annonserte han for all verden at han ville reformere landet. Kvinner skulle få kjøre bil, gå på fotballkamper og få reise uten verge. Hurra! Men så, noen uker før kjøreforbudet for kvinner ble opphevet, ble alle kvinneaktivister fengslet. Det var i mai 2018.

Loujain al-Hathloul var en av dem.

Kronprinsen ville slå fast at han kan gi kvinner rettigheter, men de blir straffet hvis de krever det. Loujain er ikke dømt, men sitter fremdeles i fengsel, to og et halvt år seinere. Hun står tiltalt for undergravende virksomhet mot staten fordi hun har hatt kontakt med «utenlandske aktører» som FN.

Igjen var Loujain modig. Tross trusler om represalier i fengselet fortalte hun foreldrene sine at hun var blitt utsatt for tortur og seksuell trakassering under hemmelige avhør. Da det kom ut, ble hun nektet kontakt med familien – som represalie?

Nå er Loujain så langt nede at hun har startet sultestreik. Hun vil heller dø enn å bli nektet kontakt med sine kjære. Vi vet at hun er svak, både psykisk og fysisk, etter snart fire uker uten føde. Kommer Loujain til å dø?

I dag, lørdag, setter verdens 20 mektigste statsledere seg på et digitalt toppmøte under saudiarabisk ledelse. Saudi-Arabia har fått det prestisjefylte vervet å lede G20-møtet i år – og de har den enestående frekkheten å sette «Women’s empowerment» på dagsorden mens de holder landets kvinneaktivister bak lås og slå.

Det er på tide å si fra. Det krever lite mot. G20-ledere som Merkel, Macron og Trudeau må la det saudiske vertskapet vite at de forventer at saudiske myndigheter løslater Loujain og de andre fengslede kvinneaktivistene – nå - før de vil logge seg på møtet til helgen. Og her hjemme må Ine Eriksen Søreide vise at hun mener alvor med den norske støtten til menneskerettighetsforkjempere over hele verden.

Jeg forventer at min utenriksminister bruker alle sine kanaler nå, før G20-møtet, og før det skjer enda et dødsfall i et saudisk fengsel. Saudi-Arabia fortjener reell respekt den dagen de stopper kneblingen av egen befolkning. Men skal det skje må statsledere som respekterer ytringsfriheten kjenne sin besøkelsestid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer