LEDER

Frode Berg-saken:

Hemmelig beskyttelse

Å vedgå det alle vet - at Berg jobbet for E-tjenesten - vil ikke skade norske interesser.

HEMMELIGHOLDET MÅ UTFORDRES: Frode Berg har selv innrømmet at han var spion for Norge, ble møtt av e-tjenesten da han kom hjem og har raskt fått høy millionerstatning. Hemmeligholdet rundt EOS-utvalgets rapport må utfordres. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HEMMELIGHOLDET MÅ UTFORDRES: Frode Berg har selv innrømmet at han var spion for Norge, ble møtt av e-tjenesten da han kom hjem og har raskt fått høy millionerstatning. Hemmeligholdet rundt EOS-utvalgets rapport må utfordres. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Frode Berg var en norsk spion som ble avslørt og stilt for retten i Russland der han ble dømt til 14 års fengsel. Han sonet to av dem. Løslatelsen, som også var en utveksling av spioner, skjedde etter langvarige forhandlinger og med viktig bistand fra Litauen. Berg har selv vedgått at han opererte på oppdrag fra forsvarets e-tjeneste. Og slik fortsetter det. Da Berg kom tilbake på norsk jord hadde han samtaler med statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og E-tjenesten. Nokså raskt fikk han 4,3 millioner kroner i erstatning fra den norske stat.

Likevel blånekter regjeringen og Forsvarsdepartementet for at Frode Berg opererte på oppdrag fra norske myndigheter. Statsministeren gjorde det klart allerede rett etter løslatelsen. Hun sa regjeringen aldri kommer til å bekrefte denne type spørsmål av hensyn til etterretningstjenestens evne til å gjøre jobben sin. Nå videreføres denne posisjonen i forbindelse med EOS-utvalgets gransking av Frode Berg-saken.

Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS) gjorde klar en rapport om Frode Berg-saken, men forvaltningen (forsvarsdepartementet) har bestemt at innholdet ikke kan offentliggjøres. Det gjelder også rapportens konklusjon. Stortinget har opprettet en Frode Berg-komite der kontrollkomiteen er supplert med representanter for Rødt, KrF og MDG.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer