Hemmelige forhandlinger om redusert sykefravær

Regjeringen har i flere måneder hatt hemmelige forhandlinger med LO og NHO om en plan for å få ned sykefraværet. Målet er trolig å redusere fraværet med 15 til 20 prosent.

Statsråd Jørgen Kosmo forsøker å få til et nasjonalt kompromiss mellom staten, LO og NHO for å få ned sykefraværet. Det kan bety en innstramming av retten til sykemelding for landets mer enn to millioner arbeidstakere, melder VG.

Hensikten med tiltakene er å spare samfunnets utgifter til sykelønn. Med 15 prosent nedgang i sykefraværet kan det spares minst seks milliarder kroner i sykelønn for staten, kommunene og næringslivet.

Valla bekrefter

Gulroten fra regjeringen som skal lokke arbeidstakerne til å gå med på planen, er at store arbeidstakergrupper vil få rett til å bruke flere og lengre egenmeldinger. Dessuten vil regjeringen garantere at sykelønnsordningen i dagens form skal fredes, i alle fall fram til 2005.

Ifølge VG er det arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo som leder forhandlingene, men han vil ikke kommentere dette.

Men Kosmo benekter ikke at han snakker med partene i arbeidslivet om sykelønnstiltak, og sier det er tvingende nødvendig å få ned sykefraværet.

LO-leder Gerd-Liv Valla bekrefter overfor VG at det har vært møter:

- Det er riktig at det er igangsatt et arbeid om sykefravær. Men det er for tidlig å si noe om resultatet, sier hun.

LO-leder Gerd-Liv Valla, NHO-sjef Finn Bergesen jr., KS-leder Halvdan Skard, YS-leder Randi Bjørgen og Akademikernes leder, Per Kristian Sundnes har deltatt på møtene.

Skepsis i NHO

Ifølge VG skal NHO være skeptisk til å inngå en sykelønnsavtale før høstens Stortingsvalg. Grunnen til dette er at NHO forventer at en borgerlig regjering, med Høyre, KrF og Frp - som alle ønsker kutt i dagens sykelønnsordning - kan få flertall i Stortinget etter valget.

VGs kilder sier at Regjeringen har ønsket en forpliktende avtale med organisasjonene om å følge opp innstillingen fra det såkalte Sandman-utvalget.

Utvalget avga i fjor sin rapport «Sykefravær og uførepensjonering - et inkluderende arbeidsliv». Rapporten foreslo blant annet endringer i sykelønnsordningen.

Siden 1994 har det vært en økning i sykefraværet, men ifølge NHO begynte veksten å flate ut allerede i fjor.

(NTB)

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.