LEDER

Oslofjorden drukner

Henger sykt langt etter

Det er flaut at rike Norge henger så langt etter naboene og EU.

SYK FJORD: Fredik Myhre i WWF dykker i Oslofjorden som er i ferd med å kveles. Forsøk på å redde fjorden er for lite og for sakte. Nå krever ordførere handling fra regjeringen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
SYK FJORD: Fredik Myhre i WWF dykker i Oslofjorden som er i ferd med å kveles. Forsøk på å redde fjorden er for lite og for sakte. Nå krever ordførere handling fra regjeringen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Når statsministeren og resten av snøentusiastene endelig har kommet seg ned fra påskefjellet, og Facebook kan ta en velfortjent pause fra glitrende, uberørte vidder, er det snart tid for sommersesongen. Men hvis du befinner deg i østlandsområdet, ikke vent at Oslofjorden skal tilby den samme friske naturopplevelsen som oppe i høyden. Her venter død og forurensing.

Halvannet år etter at Oslo fikk en etterlengtet bystrand, er bunnen dekket av den slimete brun-grønne og hurtigvoksende lurven. Det er enda et synlig og farlig sykdomstegn i en fjord som drukner i avføring fra mennesker og avrenning fra landbruket, og som tømmes for fisk og fugl. I en serie artikler viser Dagbladet at lite har skjedd på de åra siden Oslofjordens død vekket oppstandelse og nedsettelse av et felles råd for kommunene rundt fjorden.

Norge henger sykt langt etter våre naboland. Sjefsforsker Jesper Harbo Andersen ved NIVAs kontor i Danmark anslår overfor Dagbladet at Norge ligger 30 år etter nabolandene og resten av EU. Han er sjokkert over at Norge bare har seks avløpsanlegg med nitrogenrensing. Det er flaut at rike Norge som liker å fremstille seg som en progressiv miljønasjon og skryter av norsk natur, henger så langt etter. Når bare noen kommuner rundt Oslofjorden har nitrogenrensing, hjelper det lite i Norges desidert mest folketette område.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer