LEDER

IS tar kontroll

Hent dem hjem fra Syria

Det er noe dypt umoderne og gammeltestamentlig over motviljen mot å hente norske borgere hjem fra Syria.

TRØSTESLØST: Ei kvinne med barn i al-Hol leieren i Syria. Foto: AFP / NTB
TRØSTESLØST: Ei kvinne med barn i al-Hol leieren i Syria. Foto: AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Terrororganisasjonen IS har tatt kontroll over al-Hol leieren i Syria. De har innført et terrorregime med politisk motiverte drap, og praktisering av streng sharia-lov. Kurdisk milits, som har hatt kontroll over leieren, går ikke lenger inn i den av sikkerhetsgrunner, melder NRK. Kurdiske myndigheter krever at verden tar ansvar for egne borgere, henter dem hjem, og stiller de av dem som har noe kriminelt å svare for for retten.

Dette er ikke bare et selvsagt ansvar for egne borgere. Det er også rasjonell politikk. Fire norske kvinner, og fire barn, er blant de rundt 60 000 i leieren, totalt er omtrent 10 000 av dem utlendinger. Dette er mennesker som idag ikke har andre utsikter enn livsvarig opphold i leieren, der den eneste veien til «frihet» - eller skal vi kalle det selvrealisering - er som terrorist.

Vi snakker om en gigantisk utklekkingsanstalt for potensielle terrorister som ikke kjenner noen grenser, verken territorielt eller moralsk. Det dreier seg altså både om vår alles sikkerhet, og om vår anstendighet. Men det er ikke bare dynamitt i fangehullene i al-Hol leieren som gir grunn til bekymring, leieren er også eksplosiv i norsk politikk og debatt. FrP gikk ut av regjering da statsminister Erna Solberg for snart to år siden hentet hjem en mor og to barn fra leieren. Begrunnelsen var humanitær, at ett av barna var alvorlig sykt, og kunne dø uten behandling. Det ble for sterkt for listhaugianerne, som forlot regjeringen med all den støy de kunne mobilisere. Og Erna Solbergs foretrukne regjeringsprosjekt med fire borgerlige partiet lå utbrent tilbake på den politiske branntomta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer