Den andre bølgen er her. Meldinger om ny og betydelig smittespredning kommer oftere. Vi har kurs mot flere nedlukninger og strengere regler for hvordan vi skal oppføre oss både offentlig og privat. Den personlige ansvarsfølelsen er svekket. For mange ignorerer, eller tror ikke på, betydningen av frivillige begrensninger i den personlige friheten. Regjeringen holder igjen, men vi rykker nærmere en situasjon med omfattende tvang og inngrep i privatlivet. Det stiller vårt politiske system overfor svært krevende valg.
De siste tallene viser at over 20 millioner er smittet av corona, og at 740.000 av de registrert smittede er døde. Samtidig er corona-viruset et symptom på en mer alvorlig sykdom: Jorda ødelegges fordi naturen er tvunget i dyp ubalanse. Pandemien er et direkte resultat av dette. Befolkningsøkning og urbanisering legger beslag på stadig mer natur, og fører til økt kontakt mellom mennesker og ville dyr. Ødeleggelsen av dyrenes habitat øker faren for spredning av virus fra dyr til mennesker (zoonose).
Derfor sier ekspertene at vi vil få flere pandemier. Ingen vet når det skjer, men at det vil komme nye pandemier er hevet over tvil. Stephen Emmot, idag professor i biologisk modellering ved University College i London, var blant dem som tidlig advarte mot faren for pandemier. Han sier nå at vi ikke kan utelukke en ny pandemi med et farligere virus som kan ta livet av en milliard mennesker.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger