DEBATT

New Zealand og corona

Her er alt «normalt»

Frihet for noen kan bety ufrihet og sykdom for andre.

NESTEN SOM VANLIG: Til tross for protester mot radikale tiltak i vår, sto statsminister i New Zealand, Jacinda Ardern, og politikerne uredde på sitt. I dag har de 80 prosent støtte i befolkningen som kan leve et tilnærmet normalt liv med få begrensninger, skriver innsenderen. Foto: Marty Melville / AFP / NTB
NESTEN SOM VANLIG: Til tross for protester mot radikale tiltak i vår, sto statsminister i New Zealand, Jacinda Ardern, og politikerne uredde på sitt. I dag har de 80 prosent støtte i befolkningen som kan leve et tilnærmet normalt liv med få begrensninger, skriver innsenderen. Foto: Marty Melville / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg leser at en sykehuslege sier som det er – vi er i en krig. En krig mot en usynlig fiende som er smartere enn oss. Den har krigsstrategier som er vanskelig å forutse, og er i stand til å lamme samfunn, ja hele kontinenter, ved å gjøre oss syke. Vi er i en krig mot corona.

En effektiv krig mot en pandemi forutsetter radikale og nesten brutale krisetiltak for å lykkes å vinne. Jeg tror vi ville tåle det, vi er en robust nasjon, fysisk og psykisk. Men når unntakstilstanden vedvarer, tærer det på folks tålmodighet og dugnadsånd og forlenger lidelsen.

Tilbakeholdenhet med effektive restriksjoner fører med seg en seigpining og utarming av næringslivet fordi samfunnet går på halv motor. Verken økonomien eller menneskene blir friskere når det trekker i langdrag. Ingen i en krig lurer på om det er hensiktsmessig å gå i tilfluktsrommet under et bombeangrep, eller bebreide myndighetene at forretningslivet er midlertidig skadelidende under et kuleregn, slik som virusskeptikerne synes å gjøre med hensyn til myndighetenes påbud for å beskytte befolkningen under pandemien.

WHO-sjefen anbefaler: Look to New Zealand! Et demokratisk land med 5 millioner innbyggere, der det også i vår var protester mot stengte grenser og radikale tiltak for å kvele smittespredningen, men der var politikerne uredde og sto på sitt, og i dag har de 80 prosent støtte i befolkningen som kan leve et tilnærmet normalt liv med få begrensninger. Ved en glipp unnslapp to kvinner, hjemkommet fra høysmittede UK, karantene, og kjørte gjennom landet i bil, hvilket medførte at helseministeren måtte gå av!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer