LEDER

Her går grensen i innvandringspolitikken

Den danske innvandringsministerens iver og sans for symbolikk brakte henne til denne uka til riksrettssak. Historien er verdt å merke seg for norske politikere som utfordrer menneskerettighetene i innvandringspolitikken.

TIL ANSVAR: Inger Støjberg var danske Innvandringsminister fra 2015-2019. Denne uka ble det flertall for å stille henne for riksrett i Danmark. Foto: Vidar Ruud / NTB
TIL ANSVAR: Inger Støjberg var danske Innvandringsminister fra 2015-2019. Denne uka ble det flertall for å stille henne for riksrett i Danmark. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Riksrettssaken er en anledning til å ta et oppgjør, og vise hvor grensene går. Nei, denne gangen skriver vi ikke om Donald Trump, men om danskenes tidligere innvandringsminister Inger Støjberg. Politikeren fra det liberal-konservative partiet Venstre hadde ansvaret for innvandringspolitikken fra 2015 til 2019, og var i disse årene pådriveren for en stadig mer «stram» innvandringspolitikk, som de sier i Danmark. De femti første innstrammingene ble feiret med marsipankake i departementet.

Denne iveren og sansen for symbolikk i innvandringspolitikken har en tendens til å utfordre – og sprenge – grensene for menneskerettighetene.

Nettopp dette kan se ut til å ha skjedd også med Inger Støjberg.

I 2016 kom nyhetsrapporter om at par der kvinnen var under myndighetsalder – 18 år – levde sammen på danske asylmottak. Støjberg kunne selvsagt ikke akseptere dette, og rykket straks ut mot «barnebrudene». De skulle straks adskilles, og gjerne flyttes til ulike deler av landet.

Ifølge opprullingen som siden har foldet seg ut i danske medier, lyttet ikke Støjberg på advarsler og innsigelser fra eksperter i eget og andre departement. Det ble påpekt at mange av de 21 parene hadde felles barn, flere var gravide, aldersforskjellen var i gjennomsnitt sju år – den største var 13 år og den minste var ett år. Ett av parene var også viet i Danmark.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer