KOMMENTARER

Kina, Taiwan, og USA

Her kan ingen tape ansikt

Det brygger opp til den perfekte storm når lederen av den amerikanske kongressen, Nancy Pelosi, etter alt å dømme lander i Taiwan i kveld. For her kan verken Kina eller Pelosi tape ansikt.

STRIDBAR: Lederen av USAs kongress er på vei til Taiwan. Foto: REUTERS / NTB
STRIDBAR: Lederen av USAs kongress er på vei til Taiwan. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
  • Oppdatering: Nancy Pelosi landet i Taiwan - som forventet - kl 16.45 norsk tid tirsdag.

Krigstypene glimrer med sitt nærvær. Demokrati-aktivisten og den profilerte Kina-kritikeren Nancy Pelosis lenge varslede besøk til Taiwan har satt sinnene i kok i Kina. Kommentarer i statskontrollerte media har foreslått å skyte ned flyet hennes hvis hun skulle komme. Og talsmenn for den kinesiske hæren, som på engelsk forkortes til PLA, sier at de skal «begrave innkomne fiender», mens de samme kildene mener Pelosis besøk «undergraver Kinas suverenitet og territorielle integritet».

SPENNING: Taiwans pågående militærøvelse har ført til ytterligere spenning mellom Kina og USA og Taiwan på den andre siden. Video: NTB/AP Vis mer

Nå er det meste av dette selvsagt tøv. Pelosis fly vil neppe bli skutt ned - i så fall vil det være veldig kort vei til en 3. verdenskrig. Og et besøk til Taiwan av kongressens leder, som står etter presidenten og visepresidenten i rang i det amerikanske systemet, undergraver neppe Kinas suverenitet. Hvis man tenker seg om.

Problemet er at det å tenke seg om er en luksus man ikke tillater seg i denne veldig spente situasjonen. For både Pelosi og Kina har klatret så høyt opp på banen at det for lenge siden er for seint å trekke seg. Verken Pelosi, eller Kinas president Xi Jinping, kan tillate seg å tape ansikt i denne konflikten. For Peolsi vil det å avlyse det varslede besøket i siste liten innebære at kinesiske trusler virker, og undergrave Taiwans tillit til USA også i en eventuelt kommende konflikt med Kina. For Xi vil det å ikke slå kraftig på krigstrommene nå undergrave hans nasjonalistiske og revansjistiske program, som hans troverdighet til sjuende og sist hviler på.

KATASTROFE: Verden holder pusten før speaker Nancy Peolosis mulige Taiwan-besøk. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Kinas marine varslet rett før Pelosis ventede besøk tirsdag kveld enda en marine-øvelse ved Taiwans farvann fra tirsdag til lørdag, mens Pelosi etter planen er på Taiwan, og skal møte øyas president Tsai Ing-wen onsdag.

Mye kan altså gå galt. Fryktelig mye. Fryktelig galt.

I slutten av forrige uke snakket den amerikanske presidenten Joe Biden med sin kinesiske kollega Xi Jinping i over to timer på telefon. De kjenner hverandre godt, og har møtt hverandre mange ganger. Her advarte Xi Biden mot å «leke med ilden», ved å la Pelosi fly til Taiwan. Problemet er bare at det er ikke Biden, men i så fall Pelosi, som eventuelt leker med ilden.

Det amerikanske systemet gir Kongressen stor uavhengighet, og det er ingen hemmelighet at Biden og Det hvite hus helst skulle sett at Pelosi ikke dro til Taiwan. Men å forklare den monolittiske kinesiske staten, med det diktatoriske kommunistpartiet på toppen, om statsmaktenes uavhengighet, er en stor pedagogisk oppgave.

Den historiske bakgrunnen for konflikten om Taiwan er at etter Mao Zedongs og kommunistenes maktovertakelse i 1949, så flyktet mange av de tapende nasjonalistene til Taiwan. Under Den kalde krigen støttet USA og Vesten Taiwan i den ideologiske konfrontasjonen mot kommunismen. Selv om de aller fleste stater nå formelt støtter Xis Ett Kina-politikk, altså i prinsippet en gjenforening, så støtter USA også det taiwanske demokratiet. Ikke minst i forhold til det stadig mer diktatoriske, nasjonalistiske og undertrykkende styret til Xi Jinping.

Denne resten av Den kalde krigen i Øst-Asia likner på oppgjøret etter den samme kalde krigen i Ukraina. Xi har sett at USA og Nato ikke har grepet militært inn i krigen i Ukraina, og han kan kalkulere med at USA heller ikke vil gjøre det i Taiwan.

Uansett så er Xi bundet til masta i sitt nasjonalistiske og sjåvinistiske prosjekt. De muslimske ugiurene i nord er slått ned, med ca. 10 prosent av dem i fangeleirer. Demokratiet i Hongkong er knust på brutalt vis. Men den største og farligste gevinsten i Xis geografiske og ideologiske erobringstokt er Taiwan, med sine nesten 24 millioner innbyggere.

Om tre måneder går det kinesiske kommunistpartis partikongress av stabelen. Kongressen vil bli skjellsettende, først og fremst fordi Xi vil formalisere at han utropes til sin tredje periode som partisjef. Inntil nå har partisjefene i mange år hatt maks to perioder på til sammen ti år ved makta. Det innebærer at Xi også formelt opphøyer seg selv til diktator, med de rettigheter og farer det innebærer.

Det er én grunn til at han ikke kan tillate seg å vise ettergivenhet i forhold til Pelosi. En annen grunn ar et Kinas null-strategi for covid-viruset kanskje ikke var så lurt likevel, i hvert fall etter at vaksinene kom. Kinas vekst er historisk lav. Kanskje kommer Nancy Pelosi likevel beleilig. For et fiendebilde er alltid noe en diktator kan mobilisere mot.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer