KOMMENTARER

Her må hun ha visst

Isteden lot Erna Solberg og hennes medarbeidere som om alt var i orden.

ONSDAG 6. SEPTEMBER: E24 viste at Finnes drev omfattende, kortsiktig aksjespekulasjon i 2021, de siste månedene Erna Solberg var statsminister. I saken uttaler Cato Husabø Fossen at det aldri har vært noen tvil om Solbergs habilitet. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB
ONSDAG 6. SEPTEMBER: E24 viste at Finnes drev omfattende, kortsiktig aksjespekulasjon i 2021, de siste månedene Erna Solberg var statsminister. I saken uttaler Cato Husabø Fossen at det aldri har vært noen tvil om Solbergs habilitet. Foto: Martin Solhaug Standal / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg er kanskje et offer for ektemannen Sindre Finnes' løgn og skjulte aksjehandler. Men uansett hvor mye Høyres spindoktorer jobber, kan de ikke spinne seg bort fra at hun aktivt villedet velgerne før valget.

Allerede i 2014, og i år på nytt 31. august, var det offentlig kjente opplysninger som tilsa at Erna Solberg har vært inhabil i en rekke saker hun har behandlet i regjering. Likevel gikk det 15 dager før hun innrømmet dette. I mellomtida var det valg og Høyre ble landets største parti for første gang på 99 år.

Etter Høyre-lederens tårevåte pressekonferanse sist fredag har reaksjonene vært sterke og kritikken hard. Spekulasjonene har gått høyt om hvorvidt valget ville fått et annet utfall hvis nyheten om Finnes' omfattende aksjehandel hadde blitt kjent før. LO-lederen og byrådsleder Raymond Johansen har mistenkeliggjort pressen. Høyre har blitt kritisert for å trenere saken og beskyldt for å stjele valget.

Partiet har slått hardt tilbake. Høyre vil tirsdag komme med en tidslinje som skal bevise at Høyre og Erna Solberg har gitt riktig informasjon i saken og at hele aksjelisten ikke kunne kommet ut før valget. Det er mulig de kan bevise det siste. Men de har gjentatte ganger gitt feil informasjon før valget, på tidspunkt der de burde visst og må ha visst bedre.

Se på denne tidslinjen:

Våren 2013 var for Høyre preget av saker knyttet til en rekke Høyre-toppers økonomiske interesser i ulike bompenge-selskaper og samferdselspolitisk talsperson ble tvunget til å gå av. Solberg måtte som partileder svare for alle disse, bevisstheten rundt økonomiske interesser i kombinasjon med politiske burde altså være på plass. Da hun samme høst ble statsminister, advarte Statsministerens kontor (SMK) om at ektemannens aksjehandler var problematisk og at han måtte slutte å handle kortsiktig. De anbefalte å be lovavdelingen i Justisdepartementet om habilitetsvurderinger ved fortsatt eierskap.

Påfølgende år, i 2014, advarte Europarådet om manglende regler og kontroll med stortingsrepresentanters økonomiske interesser og anbefalte å inkludere ektefellers investeringer i Stortingets register. Da laget NRK sak om at Sindre Finnes eide aksjer i Hydro - og at han nektet å oppgi hvilke andre aksjer han eide. Merk at dette gjelder nettopp Hydro. Det kan godt hende både Erna Solberg og SMK visste om disse aksjene før dette.

Likevel: På dette tidspunktet burde Solberg bedt lovavdelingen i Justisdepartementet om å gjøre en habilitetsvurdering. Hun bør her ha forstått at hun, gjennom sin ektemanns investeringer, hadde økonomiske interesser i Hydro og at det derfor kunne stilles spørsmål ved hennes habilitet i beslutninger knyttet til det dels statseide selskapet.

I 2017 var aksjonærregisteret offentlig tilgjengelig, og Dagbladet laget sak på Finnes' aksjer, med fokus på at han eide bompenge-aksjer. Etter denne saken skriver Finnes til SMK at han vil avslutte sine aksjeposter og sette pengene i fond. Det skjer ikke. Vi vet ikke hva SMK visste før 2017, men vi altså at alle aksjepostene etter det var ukjente for embetsverket.

Spol fram seks år, til valgkampinnspurten 2023. 31. august publiserte E24 saken om at Finnes kjøpte og solgte aksjer mens kona var statsminister. Basert på aksjonærregisterets oversikt over utgangen av hvert år listes 20 selskaper han har handlet i. Ved utgangen av 2021, da Erna går av som statsminister, eier han aksjer i 18 selskaper.

I denne saken sier pressesjef Cato Husabø Fossen likevel på vegne av Solberg til E24 at:

- Både ved tiltredelse i 2013 og senere orienterte Sindre Finnes embetsverket på Statsministerens kontor om hvilke aksjer han eide. Da han senere ved et tilfelle var i tvil om han kunne gjøre et konkret kjøp, spurte han dem om råd.

Substansen i saken forteller det stikk motsatte. E24 viser hvordan Finnes har kjøpt seg opp i Hydro gjentatte ganger gjennom Solbergs tid som statsminister, og at hans antall aksjer i aluminiumsgiganten økte fra 1660 i 2014 til 6000 i 2021.

Her må altså både Fossen og Solberg ha forstått at hun har vært inhabil i saker som gjelder Hydro i alle år etter 2014. På dette tidspunktet er det 11 dager til valget og 15 dager til Solberg skal innrømme offentlig at hun har vært inhabil i saker som gjelder Hydro.

Neste dag, 1. september, insisterer likevel Solberg på at ektemannens aksjehandel er uproblematisk. I NRK-saken «Har aldri delt innsideinformasjon med Sindre» sier hun at det var« relativt få kjøp som ble gjort i denne perioden». Hun insisterer også på at både hun og SMK har «visst hvilke selskaper han eide i og gjort vurderinger basert på det i forhold til min habilitet».

Onsdag 6. september publiserer E24 saken som viser at Finnes drev omfattende, kortsiktig aksjespekulasjon i 2021, de siste månedene før Solberg gikk av som statsminister. Avisa skriver nå at de siden 31. august har «forsøkt å få svar fra Erna Solberg på om hun har vært løpende orientert om alle Finnes’ transaksjoner». I saken uttaler Cato Husabø Fossen at det aldri har vært noen tvil om Solbergs habilitet.

7. september avslørte VG og DN advarselen SMK kom med i 2013. Erna Solberg forsvarte at lovavdelingen aldri vurderte hennes habilitet:

- Da Sindre den gangen valgte å avstå fra kortsiktig aksjehandel, var det heller ikke nødvendig å forelegge spørsmålet for Justis- og beredskapsdepartementets lovavdeling. Sindre solgte senere en del av aksjene og orienterte om hvilke han valgte å beholde.

Dette ser rart ut i dag, gitt opplysningene i de nevnte publiserte artiklene fra 2014, 2017, 31. august 2023 og 6. september. Neste dag får Solberg likevel «en uggen følelse» og ber ektemannen offentliggjøre aksjehandlene sine. Likevel sier Erna til E24 at hun visste nok til å vurdere sin egen habilitet:

«Det var derfor ikke nødvendig for meg å vite om mindre kjøp eller salg i selskaper som både embetsverket på Statsministerens kontor og jeg allerede var klar over at Sindre hadde aksjer i.»

I Dagsrevyen samme dag, timer før valgkampens siste partilederdebatt, er Ernas krav til ektemannen hovedsak. Hun er intervjuet og sier at «omfanget» av handler var større enn hun var klar over. Så sier hun også:

«Men vi har gått gjennom den listen og ser ikke at det ligger noe der som utfordrer noen habilitetsspørsmål, og det er det viktige spørsmålet.»

Samtidig ble rekorden for antall forhåndsstemmer i et lokalvalg slått.

To dager seinere åpner de første valglokalene. Samme dag sier Solberg til Aftenposten at hun ikke frykter at saken skal ødelegge valget, og forsikrer om at hun har vært habil i sakene regjeringen har behandlet.

Det var hun ikke, og det må ha hun ha forstått. Mandag stemmer ekteparet Solberg/Finnes sammen i Bergen. Han var ikke å se på Høyres valgvake i Oslo samme kveld. Høyre ble landets største parti for første gang på 99 år og vinner med knapp margin makta i flere store byer.

Først fredagen etter presenterer Solberg oversikten over Finnes' mer enn 3640 handler i aksjer og verdipapirer og erklærer at hun er ført bak lyset.

«På grunn av aksjehandler jeg ikke kjente til, er det tilfeller der jeg burde meldt meg inhabil. Og jeg kan si helt konkret, at jeg ville meldt meg inhabil i saker som gjaldt Hydro, hvis jeg visste det jeg nå vet.»

Det er så utrolig at det ikke kan være sant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer