DEBATT

Kvinnehelse

Her svikter det fundamentalt

Det er for mye taushet om helt vanlig levde kvinneliv og kvinners helse. Det fører til unødvendig smerte og usikkerhet. Det er på tide å bryte tausheten og spre mer kunnskap.

UKJENT FOR MANGE: Det er uakseptabelt at sykdommer, som kan medføre store smerter og stoppe drømmen om barn for mange kvinner, kan være både helt vanlig og så totalt ukjent på én og samme tid, skriver innenderne. Foto: Shutterstock / NTB
UKJENT FOR MANGE: Det er uakseptabelt at sykdommer, som kan medføre store smerter og stoppe drømmen om barn for mange kvinner, kan være både helt vanlig og så totalt ukjent på én og samme tid, skriver innenderne. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kvinners helse er både underkommunisert og underfinansiert. Det trengs mer forskning, bedre behandlingstilbud og økt kunnskap hos både kvinner selv og helsepersonell.

Vi som har skrevet denne kronikken har personlige erfaringer med dette. Hadia og Lene har begge vært ufrivillig barnløse, Tuva har opplevd spontanabort og Maria har nylig operert bort slimhinnene i livmoren.

«Jeg føler det er enklere for en mann å si at han har hatt et hjerteinfarkt. Slike kvinneproblemer er på en måte ikke noe som blir snakket om så ofte», sa Maria i et intervju i lokalavisa Gjengangeren da hun ble sykemeldt i forbindelse med inngrepet. Vi støtter henne i dette.

Noen tilstander har gjennom årtier fått en annen status innenfor forskningen, og dermed finnes det mer kunnskap om det, og er lettere å snakke om. «Alle» vet hva et hjerteinfarkt er.

Mens kvinnesykdommer som for eksempel endometriose og adenomyose ikke er like kjent, selv om de rammer henholdsvis 10 prosent og opptil 20 prosent av alle norske kvinner. Ifølge Endometrioseforeningen tar det i gjennomsnitt sju år for en kvinne å få diagnosen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer