KOMMENTARER

Bidens USA

Herfra kan det bare gå oppover

Joe Biden begynner sitt arbeid på bånn, med fire store kriser samtidig. Derfor kan det bare gå oppover.

KLAR: Joe Biden er klar til å begynne på en av tidenes vanskeligste presidentperioder. Foto: REUTERS / NTB
KLAR: Joe Biden er klar til å begynne på en av tidenes vanskeligste presidentperioder. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

La oss likevel - for å illustrere at en ny tid er på vei - begynne med to knapper og et bilde. For et bilde av Franklin D. Roosevelt, president under den store depresjonen og 2. verdenskrig, er tilbake på veggen i presidentens kontor i Det hvite hus, det berømte ovale kontoret. Roosevelt varsler at en ny «New Deal» med det offentlige som motor i en kriserammet økonomi, er på vei tilbake med Biden som president.

USA: President Joe Biden reagerte kraftig på et spørsmål fra journalisten i salen. Vis mer

Og så knappene. Den ene er selvsagt atomknappen, som Donald Trump truet med å bruke mot Nord-Korea, samtidig som han freste mot Kim Jong-un at hans - Trumps - knapp var mye større enn hans - altså Kims. Med Biden med ansvar for atomknappen lever vi altså i en tryggere verden. Den andre er en knapp Trump hadde på sitt skrivebord i det ovale kontor, når han trykket på den kom en tjener med et glass cola-light, Trumps favoritt-drikk. Som enda et tegn på sivilisasjon er den knappen allerede fjernet av Biden. Som et tegn på at ypperstepresten for de mest vulgære sidene ved Amerikas forenklede stater er borte.

Ingen amerikansk president har stått overfor de utfordringene Joe Biden gjør. For det første har vi en pandemi som har tatt livet av mer enn 400 000 amerikanere, og som vil bli verre før den blir bedre. For det andre har vi ei økonomisk krise utløst av pandemien som har ført mer enn ti millioner mennesker ut i arbeidsløshet. Pandemien og økonomien har ført til store sosiale utfordringer, som at to tredeler av amerikanske skolebarn har hjemmeundervisning, og at en av åtte voksne amerikanere hopper over måltider fordi de ikke har råd til det. For det tredje er USA mer bittert splittet når det gjelder rase enn på lenge, kanskje siden borgerkrigen for mer enn 150 år siden. Og for det fjerde så er det en grunnleggende mistillit til demokratiet selv i store delar av befolkningen. Som man forstår, skulle man hatt en stillingsbeskrivelse for Joe Bidens jobb, måtte det være trollmann.

Donald Trump er delvis årsak til, og delvis tilrettelegger for, de store utfordringene. Omfanget av epidemien er langt på vei hans ansvar fordi han egentlig aldri tok den på alvor, og sa den ville forsvinne av seg selv. Dermed er også den økonomiske nedsmeltingen, og de sosiale konsekvensene av den, langt på vei hans ansvar. Rasemotsetningene og den demokratiske krisa fantes lenge før Trumps tid, men han har helt bensin til bålet til begge krisene. Når 70 prosent av amerikanerne mener at medlemmer av det andre partiet er «en trussel mot USA og folket», så er det en splittelse som er gjødslet av Trump. Og når 50 prosent av dem konkluderer med at medlemmer av det andre partiet er «simpelthen onde», så er det et resultat av hard core trumpisme.

VILL HYLLEST: Amanda Gorman (22) hylles etter at hun leste opp diktet «The Hill We Climb» under innsettelsesseremonien til Joe Biden. Video: AP Vis mer

Det er i oppoverbakke det går oppover. Og det er den bakken Biden er dømt til å gå. Nøkkelen til suksess for Biden er å få pandemien under kontroll. Når tilstrekkelig mange er vaksinert vil r-tallet også i USA bli mindre enn én. Da vil pandemien slås tilbake. Det er gode utsikter til at det vil skje i løpet av våren/sommeren. Bidens team er i gang med å koordinere vaksineprogrammer, etter at Trump har vist minimal interesse for å organisere kampen mot viruset.

Joe Biden har lansert ei krisepakke på gigantiske 1 900 milliarder dollar. Det inkluderer 1 400 dollar til hver husholdning, slik at hver husholdning til sammen vil få 2 000 dollar i cash. Tanken er at friske offentlige penger skal drive økonomien framover i en klassisk motkonjunktur-politikk. Det er keynesianisme av klassisk merke, og en begrunnelse for at Roosevelt er tilbake på veggen i presidentens kontor.

Hvis Biden lykkes i å bekjempe pandemien, og blåse liv i økonomien, kan mye være gjort. Rasemotsetningene og mistilliten til demokratiet er ikke upåvirkelige av sykdom og økonomisk krise. Et avgjørende spørsmål vil være hvordan Trump og trunpismen ter seg. Trump har ikke lenger verdens viktigste talerstol, og han er utestengt fra Twitter og Facebook. Vil han fortsette å eie det republikanske partiet? Og hvordan vil trumpismen utvikle seg uten disse plattformene?

It´s the economy, stupid - det er økonomien, dumming. Det ble et mantra for Bill Clintons valgkamp i 1992. Derfor: Joe Bidens kort kan se ut til å være dårlige. Men kanskje er de bedre enn de først kunne se ut til?

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer