Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Herrene Rasmussen

Det kan bli borgerlig flertall ved valget i Danmark. Hvis Anders Fogh Rasmussen danner regjering, vil fremmedfiendtlige Dansk Folkeparti få stor innflytelse på politikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): I en fullsatt Valbyhall i København tok statsminister Poul Nyrup Rasmussen fram Venstre-leder Andres Fogh Rasmussens bok fra «Fra socialstat til minimalstat», og rev ut sider. De svevde rundt på podiet som papirfly. Boka er over åtte år gammel, men for Nyrup er den bekreftelsen på Fogh Rasmussens liberalistiske sinn. Fogh Rasmussen har flere ganger sagt at han har endret holdning og har et annet syn på velferdspolitikken. Det har ikke gjort inntrykk på Nyrup, og for hver side han skrelte bort fra permene, sa han: «Dette gjelder altså ikke lenger.»

KARAKTERMORD kaller danskene det når en motstanders troverdighet angripes. Problemet er at den slags øvelser har en tendens til å virke som en bumerang: En statsminister som står og river ut boksider, tar seg ikke godt ut. Da Danmarks mest kjente forfatter, Klaus Rifbjerg, åpnet en stor bokmesse i helga, sa han at bøker er til for å bli lest, også dem som man ikke kan like. Alle bør avstå fra å rive ut boksider. Det gir en dårlig smak i munnen, for langt ute venter «bokbålet». Kanskje forspilte statsminister Poul Nyrup Rasmussen den siste muligheten til å komme på offensiven i Valbyhallen. I realiteten er denne episoden beskrivende for den valgkampen sosialdemokratene har ført de siste dagene. I stedet for å si hva de selv vil, har de brukt millioner av kroner på annonser som forteller hvor galt det vil gå med Danmark under Anders Fogh Rasmussens ledelse. Denne kampanjen har ikke flyttet på en eneste stemme.

DET BEMERKELSESVERDIGE i dette er at Poul Nyrup Rasmussen faktisk kan vise til en rekke positive resultater siden han overtok makta i 1993. Økonomien er stort sett sunn. De siste åra har det vært overskudd på budsjettbalansen. Gjelda blir tilbakebetalt. Ledigheten er gått ned fra 12,1 prosent til 5,3 prosent i dag. Hvorfor brukes ikke dette i valgkampen? Svaret ligger trolig i at herrene Rasmussen ikke bare har etternavnet felles, politikken deres oppfattes av mange velgere som svært lik. Det er ett fett, sier danskene. Særlig for Poul Nyrup Rasmussen har det vært et poeng å vise avstand. Det er som om han har kjempet for eneretten til den sosialdemokratiske ham - uten å lykkes. Da Anders Fogh Rasmussen overtok som Venstre-leder i 1998, la han straks om kursen i retning av midten i dansk politikk. I og med at begge herrene Rasmussen ser mot midten, blir avstanden mer retorikk enn reell politikk. Fogh Rasmussen har skapt et stort liberalt folkeparti som ved valget kan bli Danmarks største. Det vil være første gang siden 1924 at et parti overgår Socialdemokratiet i velgeroppslutning.

INNVANDRINGSDEBATTEN har dominert valgkampen, og det er med rette blitt sagt og skrevet mye om den kyniske tonen og de fremmedfiendtlige og rasistiske utspillene. Det interessante er at til tross for temaets dominans har heller ikke det flyttet på særlig mange stemmer. Fordelingen mellom partiene er omtrent som før valgkampen startet. I de siste dagene er denne debatten også blitt mer dempet, blant annet fordi både Socialdemokratiet og Venstre begynte å få indre uro på grunn av temperaturen i debatten. Målinger over hvilke saker velgerne er opptatt av viser da også at innvandring først kommer på fjerde eller femte plass. Øverst på lista står hjemmehjelp og ventelister på sykehusene. Og her ser vi noe av det samme som i Norge. De borgerlige er flinkere til føre fram velferdssakene enn sosialdemokratene. Fogh Rasmussen har i de siste dagene terpet på at det første han vil gjøre er å arbeide for en velferdsreform. På møtet i Valbyhallen var hans siste ord at det første han vil gjøre er å hjelpe de fattigste i Danmark. I tillegg har hans familiepolitikk med lengre fødselspermisjon og løfter om skattestopp hjulpet ham til å holde stillingen som Danmarks førende parti.

ET NORSK RESULTAT kan bli valgets fasit. Det vil si en borgerlig seier med Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti som grunnlag for en regjering bestående av de Konservative og Venstre under Fogh Rasmussens ledelse. Målingene i går viste at de tre partiene kan få reint flertall. I en slik situasjon er Fogh Rasmussen forpliktet til å forsøke å danne regjering, men kvinnen bak mannen vil hete Pia, og det kan bli mer ubehagelig for Fogh Rasmussen enn han tør innse i dag.

Hele Norges coronakart