LEDER

Osloskolen:

Hindrer segregering

Vi mener det er viktig at elevenes ønsker fortsatt skal veie tyngst. Men også at det rene karakterbaserte inntaket bør modereres.

LEGGER FRAM NY MODELL: Nå vil byrådet i Oslo foreslå en ny inntaksmodell til videregående skole. En lang prosess ligger bak forslaget de nå kommer med til bystyret, men skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll sier at byrådet ikke har låst seg til denne ene løsningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LEGGER FRAM NY MODELL: Nå vil byrådet i Oslo foreslå en ny inntaksmodell til videregående skole. En lang prosess ligger bak forslaget de nå kommer med til bystyret, men skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll sier at byrådet ikke har låst seg til denne ene løsningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fritt skolevalg i videregående skole har noen viktige fordeler. For mange elever er muligheten til selv å velge skole også sjansen til å velge et nytt miljø. Ungdommer som ikke har funnet seg til rette på ungdomsskolen kan blomstre når de kommer til et kreativt miljø på en skole med musikklinje, og de som alltid har syntes det var gøy med matematikk kan finne likesinnede på en skole der realfagene settes særlig høyt. Å få gode nok karakterer til å velge fritt er en viktig motivasjon for å jobbe godt på ungdomsskolen.

Men fritt skolevalg er bare helt fritt for elevene med de aller beste karakterene. Oslo har hatt rent karakterbasert opptak siden 2009, og har nå de videregående skolene som krever både høyest og lavest snitt for å komme inn. Når man får såkalte eliteskoler, er det andre skoler som stemples som dårlige. Dette er selvforsterkende, slik at forskjellen mellom skolene øker. Da dagens modell ble innført var spredningen i poenggrenser relativt jevn, sammenliknbar med situasjonen i andre fylker med karakterbasert inntak. Siden har forskjellen økt. Segregeringen mellom elever blir ekstra problematisk fordi sammenhengen mellom foreldrenes sosioøkonomiske bakgrunn og barnas karakterer er sterk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer