DEBATT

Arbeidsledighet

Historisk krafttak

Norge har – helt unødvendig – gjort seg stadig mer avhengige av utenlandsk arbeidskraft, på tross av at vi har arbeidssøkende ungdom her hjemme som ikke kommer i jobb.

LEDIGE HENDER: Tusenvis av våre unge står utenfor arbeidslivet samtidig som næringslivet skriker etter arbeidskraft, skriver Arild Grande og Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB
LEDIGE HENDER: Tusenvis av våre unge står utenfor arbeidslivet samtidig som næringslivet skriker etter arbeidskraft, skriver Arild Grande og Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Titusenvis av norske ungdommer går arbeidsledig, samtidig som næringslivet importerer arbeidskraft. Det er en fallitterklæring. Arbeiderpartiet skal sette i gang et nasjonalt krafttak for å få disse ungdommene i jobb! Og vi utfordrer LO, NHO og de andre arbeidslivsorganisasjonene til å være med oss i dette historiske krafttaket. For en ny Ap-ledet regjering blir hele folket i arbeid jobb nummer én. Derfor krever vi: Gi ungdommen jobb!

Det er en stille krise i landet vårt: Tusenvis av våre unge står utenfor arbeidslivet samtidig som næringslivet skriker etter arbeidskraft. Noe er riv ruskende galt!

Vi vet at Norge i åra som kommer vil har et stort behov for faglært arbeidskraft innen matproduksjon, i industrien, i bygg- og anleggsbransjen og i helsesektoren. Dette er områder hvor Norge – helt unødvendig – har gjort seg stadig mer avhengige av utenlandsk arbeidskraft, på tross av at vi har arbeidssøkende ungdom her hjemme som ikke kommer i jobb.

Ap krever at det gjøres klokere valg, slik at veien ut av krisen kan gå gjennom opplæring og inkludering, ikke import og innleie. Gjennom en styrket offentlig arbeidsformidling, ikke gjennom bemanningsbyråer som tilbyr innleid utenlandsk arbeidskraft. Og kommer vi til makten skal vi gjøre noe med det!

Vi skal sette et nasjonalt mål, der ambisjonen ikke bare er å få de som hadde en jobb før koronakrisen tilbake i jobb – men å ta grep som sikrer en varig vei inn i arbeidslivet for alle unge som står i fare for å falle ut.

Vi skal gjøre det mer attraktivt for unge å velge de yrkene vi vet det blir behov for i framtida. Vi skal sørge for at all ungdom får tilbud om utdanning, en lærlingplass, en hel fast stilling og en lønn å leve av. Hele folket i arbeid skal være jobb nummer én for en ny Ap-ledet regjering.

Utdanningsinstitusjonene må kobles tettere på arbeidslivet. Vise fram mulighetene til arbeid i nærmiljøet og motivere for å ta utdanninger i yrker med gode muligheter for jobb. Vi skal sette i gang en sterkere satsing på yrkesfag, og sørge for at alle får lærlingplass. Vi vil ha en opptrappingsplan for fagskolene, og vi vil stille opp med penger til et kompetansefond for livslang læring. Partene i arbeidslivet skal eie og drifte denne satsingen. Et nasjonalt krafttak der alle må bidra for å få ungdom ut i jobb.

Ungdommer som strever skal følges opp tettere, av skole, helsetilbud og NAV. Målet må være at langt færre dropper ut av videregående opplæring. Over hele landet finnes det bedrifter som i dag tar et stort ansvar for å hjelpe disse ungdommene fram til fagbrev. De må få mer støtte av en aktiv stat.

Det holder selvsagt ikke bare å motivere de unge til å ta utdanning. Noen må faktisk etterspørre deres arbeidskraft. En ny Ap-ledet regjering skal føre en aktiv næringspolitikk med krav om lokale ringvirkninger som skaper nye jobber over hele landet. Offentlig sektor kjøper tjenester for 600 milliarder kroner hvert eneste år, og har dermed en enorm mulighet til å bidra i ambisjonene. Derfor vil vi innføre nasjonale seriøsitetskrav for offentlige anbud som favoriserer lokale seriøse bedrifter med faste ansatte, fagarbeidere og lærlinger, og som stiller krav om fagkompetanse i det utførende ledd.

Arbeiderpartiet utfordrer partene i arbeidslivet til et krafttak for de unge. Arbeidsgiverne må tilby et trygt arbeidsliv med gode utviklingsmuligheter og en anstendig lønn. Da kommer ungdommen! Det har offshorebransjen vist oss i mange år. Det vil også offensive arbeidsgivere erfare.

Arbeiderpartiets utfordring til arbeidsgiverne er at de må tilby hele faste stillinger og en lønn å leve av, framfor innleie og småjobber. Motstanden mot strengere regler for innleie må legges til side. Vi vil ha arbeidsgiverne med på å gi en læreplassgaranti og øke ambisjonene kraftig når det gjelder å ta inn flere lærlinger og andre som trenger påfyll av opplæring og utdanning mens de er på jobb, blant annet gjennom å bli med i et partsstyrt kompetansefond for livslang læring. Og vi oppfordrer dem til å si ja til, og bidra til å utvikle, en nasjonal seriøsitetsmodell for offentlige anskaffelser for å sikre et seriøst arbeidsliv med krav om faste ansatte, fagarbeidere, lærlinger og å begrense antall underentreprenører på et prosjekt.

Arbeiderpartiets utfordring til LO og de andre arbeidstakerorganisasjonene er at de bør øke innsatsen for å rekruttere medlemmer, særlig i de delene av arbeidslivet hvor organisasjonsgraden er lav. Vi inviterer dem med på et partsstyrt kompetansefond for livslang læring, og til å finne fram til de menneskene som har størst behov for kompetanseheving og motivere medlemmene til å delta i kompetansehevende tiltak. Og vi trenger dem på laget for å utarbeide en nasjonal seriøsitetsmodell for offentlige anskaffelser for å sikre et seriøst arbeidsliv med krav om faste ansatte, fagarbeidere, lærlinger og å begrense antall underentreprenører på et prosjekt.

Vi vet hva som skjer når titusenvis av ungdom havner utenfor. Det rammer den enkelte og familier hardt. Og det rammer Norge som nasjon. Derfor har dette alltid vært uakseptabelt for Arbeiderpartiet. Og derfor skal en Ap-ledet regjering, sammen med partene i arbeidslivet, sørge for et nytt nasjonalt krafttak: Gi ungdommen jobb!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer