LEDER

Dagbladet mener:

Historisk tabbe

Det er vanskelig å forstå hvor stor krise Arbeiderpartiet faktisk er i uten å se hen til historien.

FRA VALGVINNERE TIL TAPERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under regjeringsforhandlingene i Hurdal. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FRA VALGVINNERE TIL TAPERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under regjeringsforhandlingene i Hurdal. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

På en meningsmåling Norstat har gjort på vegne av NRK og Aftenposten, får Arbeiderpartiet 19,4 prosent oppslutning.

Hvis det hadde vært stortingsvalg i morgen, hadde Ap altså gjort sitt dårligste valg siden 1924 - snart 100 år siden.

Det virker en evighet siden statsminister Støre hadde kallenavnene «Super-Jonas» og «Jonas Gahr Superstar», og var den overlegent mest populære politikeren i Norge.

Høyre, som får 30 prosent på meningsmålingen, må tilbake til Kåre Willochs storhetstid på 1980-tallet for å finne liknende oppslutning. Selv ved Høyres to beste valg noensinne, hadde Ap fortsatt en oppslutning på over 36 og 40 prosent.

Det vil være umulig å slå fast hvordan oppslutningen til Høyre hadde vært nå dersom det var Erna Solberg som måtte håndtere konsekvensene av krigen i Ukraina, energikrisen og stadig stigende inflasjon. Vi våger oss likevel til å tro at hun hadde blitt straffet hardt av velgerne hun også.

Dermed kan man kanskje si at Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum fikk utdelt dårlige kort da de entret regjeringskontorene for snart et år siden. Flere uforutsette kriser har skyldt over Europa og Norge, og den politiske virkeligheten har ikke spilt på lag med regjeringens visjoner og politiske vyer.

Den forklaringer er likevel for enkel. Slik er det å sitte i regjering. Regjeringen står i en tillitskrise fordi den virkeligheten de lovet før valget var usannsynlige å få til i en normaltid, og umulig i krisetid.

Regjeringens kollaps på meningsmålingene handler ikke bare om at de oppfattes som på etterskudd. Det handler om at de solgte et eventyr, vekslet det inn i stemmesedler, og nå må fortelle alle at eventyr tross alt er fiksjon.

Dette vil i hvert fall være en kostbar lærepenge om at vidløftige valgløfter kan fungere bare dersom den politiske virkeligheten står i senit og skinner på deg. Det gjør den ikke for Støre og Vedum nå.

Eventyret fra Hurdal ser ikke ut til å få noen lykkelig slutt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer