DEBATT

Rusreformen

Hjelp framfor straff

De skjuler det godt bak den tøffe fasaden, men behovene for hjelp er smertelig tydelig for dem som kjenner de unge mennene bak maskene.

TØFF FASADE: Rusmiljøet på Grønland kan se tøfft og usårlig ut, med hardbarka kriminelle uten behov for hjelp. Det stemmer ikke, skriver innsenderne. Foto fra Elgsletta på Grønland: Lars Eivind Bones
TØFF FASADE: Rusmiljøet på Grønland kan se tøfft og usårlig ut, med hardbarka kriminelle uten behov for hjelp. Det stemmer ikke, skriver innsenderne. Foto fra Elgsletta på Grønland: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Trygve Slagsvold Vedum og Jan Bøhler påstår i VG 15.2. at den kommende rusreformen vil gjøre det lettere for kriminelle gjenger å rekruttere unge selgere, og at vi som ønsker rusreformen velkommen skyver de tyngste rusbrukerne foran oss. Uteseksjonen i Oslo jobber tett på både unge og voksne. Vi kjenner oss ikke igjen i det Vedum og Bøhler forteller. Tvert imot mener vi at rusreformen vil gjøre vår jobb med å hjelpe unge med problemer knytta til kriminalitet og rusbruk, lettere.

Premisset for at arbeidet med rusreformen ble igangsatt var en erkjennelse av at dagens straffeforfølgning av bruk og besittelse, kommer folk til skade. Vedum og Bøhler foreslår i VG at rusreformen bare bør gjelde de som har en avhengighet til rusmidler. Vi mener at reformen bør komme alle til gode. Noe annet vil forsterke en allerede skjev fordeling i hvem som får hjelp og hvem som får straff.

Rusmiljøene i Oslo sentrum illustrerer godt denne skjevheten. De kan grovt sett deles inn i to. Ett rusmiljø oppholder seg i hovedsak i krysset mellom Brugata og Storgata. Et annet befinner seg noen meter bortenfor, ved Grønland T-banestasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer