DEBATT

Coronasmitte

Hjelper ikke å finne syndebukker

Arbeidsinnvandrerne som sjikaneres i kommentarfeltene, jobber på norske sykehus. De står i front i arbeidet med pandemien og mange har ikke sett øvrig familie på snart et år. Nå frykter de også økt stigmatisering.

FELLESSKAP: Vi må ikke bli unyanserte selv om vi er slitne av coronaen. La oss sikre at vi går ut av pandemien som et fellesskap, skriver Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon.
FELLESSKAP: Vi må ikke bli unyanserte selv om vi er slitne av coronaen. La oss sikre at vi går ut av pandemien som et fellesskap, skriver Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi har alle et ansvar for at coronapandemien ikke gjør oss til et kaldere og mer ekskluderende samfunn. I kriser må vi stå sammen.

Det er ikke bare dårlig smittehåndtering å henge ut enkeltgrupper som smittespredere i Norge, det kan også føre til mer stigmatisering, fremmedfrykt og splittelse. Vi så det i kommentarfelt når smittetrykket økte i noen bydeler i Oslo, vi kjenner det igjen fra USA hvor «Kinasmitten» er blitt en stigmatiserende måte å omtale pandemien.

Kirkens Bymisjon ser en økende tendens til at arbeidsinnvandrere utpekes som syndebukker for økt coronasmitte i Norge. Fra hvordan importsmitte debatteres – til grov netthets mot polakker. Dette gjør oss svært bekymret og opprørt, både som en organisasjon som jobber tett på særlig utsatte grupper, men også som arbeidsgiver for blant andre rumenere og polakker. Våre ansatte merker økt stigmatisering i hverdagen. Enkelte ber ungene sine om å la være å snakke polsk på skolen, i frykt for at de skal bli mobbet.

I Norge har vi vært gode på å se coronapandemien som et felles onde vi må bekjempe sammen, gjennom dugnadsinnsats og tålmodighet. Det krever at alle har tilgang til informasjon og at myndighetene følger opp med kloke tiltak som ikke stigmatiserer, men som treffer og verner om liv og helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer